eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Májzsugorral vitték kórházba a hétéves gyermeket

Oroszországban az utóbbi tíz évben 40 százalékkal csökkent a 4 év alatti gyermekek száma, drámaian nő a gyermekhalandóság és a HIV-fertőzött kamaszkorúak száma - állapítja meg az ENSZ Gyermekalapjának legfrissebb jelentése.

Az UNICEF-dokumentum külön felhívja a figyelmet az orosz gyermekek és fiatalok nagy mértékű alkoholizmusára.

Az orosz gyermekek körében igen magas az öngyilkossági arány is, 100 ezer 15 és 19 év közötti gyermekre több mint 20 befejezett öngyilkosság jut - mondta el az InfoRádióban Kecskeméti Edit, az UNICEF magyarországi igazgatója.

A kamasz fiúk nagyjából 40 százaléka rendszeresen fogyaszt nagy mennyiségben alkoholt.

Az elmúlt időszakban 700 ezer gyermek szüleitől kellett megvonni a felügyeleti jogot, mert a szülők alkoholisták voltak, vagy rendszeresen verték gyermeküket.

A gyermekvédők nem egyszer találkoztak már olyan esettel, hogy 10 év alatti gyermekeket itattak a szüleik alkohollal. Nemrég egy hétéves kisgyermeket májzsugorral szállítottak kórházba. Azért kellett rendszeresen alkoholt fogyasztania, mert az apja nem szeretett egyedül inni.

Egy moszkvai szervezet jelentése szerint évente csaknem kétezer gyermeket ölnek meg saját szüleik vagy rokonaik, azaz 100 ezer gyermekre 7 családon belüli gyilkosság jut. Kecskeméti Edit szerint ez azért lehetséges, mert a szülők egyszerűen a tulajdonuknak tekintik a gyerekeiket.

Annak ellenére, hogy az orosz gazdaság évről évre javul, a családok pedig egyre jobb anyagi körülmények között élnek.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×