eur:
389.55
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A családi ezüstöt is eladnák a csehek

Újabb nagyprivatizációra készül a prágai kormány. A cseh kabinetnek sürgősen pénzre van szüksége, hogy megvalósítsa fejlesztési terveit.

Prágai lapértesülések szerint a cseh kormány azt tervezi, hogy rövid időn belül eladja a ceské budejovicei Budvar sörgyárat, a CSA légitársaságot, a cseh posta egy részét, a prágai ruzynei repülőteret, valamint szóba került a nagyon nyereséges CEZ energetikai óriásvállalat részvénycsomagjának részleges kiárusítása is. A cseh kormány fel akarta gyorsítani a karlsbadi Thermal szálloda eladását is, ám annak privatizációját már 12 éve bírósági perek fékezik.

Ivan Fuksa cseh pénzügyminiszter-helyettes a Mladá Fronta Dnes című napilapnak nem volt hajlandó elárulni, mekkora privatizációs bevétellel számol a Topolánek-kabinet, de mint mondta, a kínált vételár döntő jelentőségű lesz az eladásnál.

A kormánynak sürgősen pénzinjekcióra van szüksége, hogy megvalósítsa elképzeléseit, az autópálya-építés felgyorsítását, vagy a költségvetési hiány csökkentését.

Fuksa azt sem volt hajlandó részletezni, kikkel tárgyal a cseh kormány, szavai szerint ugyanis a tárgyaló partnerek nem vágynak nyilvánosságra.

Biztatóak a tárgyalások az évente több mint 11 millió utast fogadó ruzynei repülőtér eladásáról, igaz még rendezni kell a jogviszonyt a Penta Group cseh-szlovák pénzügyi csoporttal, amely a tervezett leszállópályák területét birtokolja.

Nagy az érdeklődés az évi több mint egymillió hektoliter sört előállító Budvar sörgyár iránt is, hiszen a dél-csehországi üzem tartósan nyereséges, márkája különösen értékes, és az egész világon ismert.

A pénzügyminiszter-helyettes szerint a kormány az eladásnál arra törekszik majd, hogy az új tulajdonosok is megtartsák a védjegyet és a gyártási technológiát. Ugyanakkor több ismert politikus, köztük Jiri Cunek miniszterelnök-helyettes is ellenzi a családi ezüstnek számító világhírű sörgyár magánkézbe adását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×