eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Húszmillió óvszert hívtak vissza

Egy megvesztegetési ügy kipattanása után húszmillió óvszert hívott vissza a dél-afrikai egészségügyi minisztérium. Ez az eset különösen kényes abban az országban, ahol becslések szerint a lakosság 12 százalékkal fertőzött a HIV-vírussal.

Az egészségügyi tárca szóvivője közölte: a dél-afrikai minőségellenőrzési hivatal munkatársa milliók életét sodorta veszélybe, amikor illegálisan több millió olyan óvszer forgalomba hozatalát engedélyezte, amelyek nem feleltek meg a minőségi követelményeknek.

A szóvivő szerint 7 millió kondom lehet veszélyes, ennek ellenére a gyártó által idén kibocsátott teljes mennyiséget, 20 millió darabot visszahívnak, valamint megszüntetik az együttműködést a vétkes vállalattal.

A minőségellenőrzési hivatal munkatársát, továbbá a gyártó cég két igazgatóját őrizetbe vették, majd óvadék ellenében szabadon engedték. Szeptember 10-én kell megjelenniük a pretoriai bíróság előtt, ahol a korrupció és csalás vádjával kell majd szembenézniük.

Becslések szerint a világ országai közül Dél-Afrikában legmagasabb a HIV-fertőzöttek aránya, a 47 milliós lakosság 12 százaléka vírushordozó; minden nap mintegy ezer ember hal meg az AIDS következtében.

A kormány AIDS-ellenes programjának fontos része az ingyenes óvszerek biztosítása, így a mostani botrány több mint kellemetlen.

A halálos betegség elleni küzdelmet emellett nehezíti az orvosok és a nővérek elégtelen száma - sokan közülük elhagyták az országot a jobb fizetések hatására - valamint az egészségügyi minisztériumban dúló belső hatalmi harcok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×