eur:
389.91
usd:
363.81
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tovább zajlik a Siemens-botrány

A Siemens körüli botrány nem csillapodik, ugyanis kedden az amerikai tőzsdefelügyelő bizottság kezdett tájékozódó jellegű megbeszéléseket a világcég müncheni központjában. A Siemens-csúszópénzek ellenőrzésével megbízott amerikai ügyvéd több mint egymilliárd euró tisztázatlan eredetű összegre bukkant.

Az amerikai tőzsdefelügyelő bizottság tagjai előbb a Siemens által fizetett megvesztegetési összegek után nyomozó német ügyészség képviselőivel találkoznak, majd felkeresik az elektronikai világcég központját is.

Az ügyészség szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a bizottsággal együtt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és az igazságügyi minisztérium küldöttei is Münchenbe érkeztek.

A csoport a múlt évben kirobbant megvesztegetési botrány hátterének felderítésébe akar bekapcsolódni, tekintettel a rendkívül szigorú amerikai tőzsdei előírásokra.

A Siemens részvényeket már évtizedek óta az amerikai börzék is jegyzik, a tőzsdefelügyelő bizottság előtt azonban kétségessé vált, hogy a csúszópénzekkel kapcsolatos botrány miatt a Siemens részvények forgalmazása megfelel-e még az Egyesült Államokban érvényes szigorú előírásoknak.

Pénzügyi körök szerint beláthatatlan következménnyel járna a német vállalat számára, ha amerikai tőzsdéken nem jegyeznék többé a Siemens-részvényeket.

A világcég beismerte, hogy legalább 420 millió eurót fizetett megvesztegetési célokra, de megfigyelők szerint az összeg ennél jóval magasabb.

Német lapértesülések szerint a Siemens ügyével megbízott amerikai ügyvédi iroda több, mint egymilliárd euróra becsüli azokat a titokban történt átutalásokat, amelyek a cég számára előnyös üzletek megkötését célozták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×