eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megválasztották az új török elnököt

Törökországban köztársasági elnöknek választották Abdullah Gül külügyminisztert.

A két eredménytelen forduló után a harmadikban 339-en voksoltak Gülre az 550 fős parlamentben, ahol pártjának, a kormányzó konzervatív, vallásos Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) 340 képviselője van.

Az első két fordulóban legalább 367 szavazatra lett volna szükség valamelyik jelölt megválasztásához, a harmadikban már a képviselők abszolút többségének, 276 főnek a támogató szavazata is elegendő lett volna.

Törökország világi elitje áprilisban megakadályozta Gül megválasztását, attól tartva, hogy államfői tisztségét felhasználná az ország világi berendezkedésének megváltoztatására.

Időközben előre hozott választásokat rendeztek, és az AKP tovább növelte parlamenti többségét.

Uniós remény

Az Európai Bizottság elnöke szerint a török elnökválasztás után új, kedvező lendületet nyerhet az ország EU-csatlakozási folyamata.

José Manuel Barroso közleményben fejezte ki jókívánságait a török államfővé megválasztott Abdullah Gülnek.

A politikus azon reményének adott hangot, hogy miután az elmúlt hónapokban a török politikai élet a törvényhozási és az elnökválasztásra összpontosított, most "új, azonnali és pozitív lendületet" lehet adni a török EU-csatlakozási folyamatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×