eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hamisított árukról is egyeztetett a német kancellár Kínában

A német kancellár Pekingben ismételten szót emelt az emberi jogok és a sajtószabadság tiszteletben tartásáért. Angela Merkel szerint a jövőre tervezett pekingi olimpia miatt a világ fokozottabban figyel a Kínában történő eseményekre.

A német kancellár Pekingben szokatlanul hosszú tanácskozást folytatott Ven Csi Bao kormányfővel, majd felkereste Hu Csi Tao államelnököt is.

Ven Csi Baóval tartott közös sajtótájékoztatóján Angela Merkel elmondta, hogy kínai tárgyalópartnereitől ígéretet kapott az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozására, valamint a szellemi és gyártási jogok fokozottabb betartására.

A miniszterelnök viszont hangsúlyozta, hogy a gazdasági fejlődés útjára lépett Kínának nehezebb feladatot jelent a környezetvédelem szem előtt tartása, mint az iparilag fejlett országok számára.

Gondban a pekingi vezetők?

Jól értesült források szerint az igencsak nagy számban utánzott márkás gyártmányok ügye szorult helyzetbe hozta a pekingi vezetőket, mert nemcsak a német kancellár, hanem valamennyi vezető nyugati politikus követeli a szerzői jogok betartását.

A márkás áruk hamisítása több százmilliárd euró veszteséget jelent a nemzetközi gazdaságnak.

Angela Merkel szerdán véget érő második kínai látogatásán olyan gazdasági megállapodást is aláír, amely némileg kiegyensúlyozza a kétoldalú kereskedelem aránytalanságát.

Ellenzékiekkel is találkozott

Megbeszélésein szóba hozta az emberi jogok és a tájékoztatási szabadság ügyét is. A jövőre esedékes pekingi olimpiai játékokkal kapcsolatban figyelmeztette a tárgyalópartnereit, hogy a világ fokozottabban figyel Kínára.

A kancellár azonban nemcsak a kínai vezetőkkel, hanem ellenzéki újságírókkal is találkozott Pekingben. Õk tájékoztatták azokról a hatósági intézkedésekről, amelyek a rendszert bíráló személyeket fenyegetik.

Angela Merkel szerdán Japánba folytatja ázsiai körútját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×