eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Attól rettegtem, hogy élve elégünk" - képekkel

Miközben tovább pusztítanak a lángok Görögországban, hazaérkeztek az első külföldi turisták. Közülük ketten, két brit lány beszélt arról, hogy mit éltek át a lángok közvetlen közelében. Eddig több mint hatvan ember veszítette életét a Peloponnészosz-félszigeten és Athén külvárosában tomboló tűzben.

A legutolsó adatok szerint 63-man veszítették eddig életüket a görögországi tüzekben. Az elsősorban a Peloponnészosz-félszigeten és Athén külvárosában pusztító lángok miatt turisták százai hagyták el az országot, közülük többen is voltak, akik a leginkább érintett területeken nyaraltak.

"Maga volt a pokol"

Ketten közülük, az egyaránt 21 éves Rebecca Batchelor és Florence Huntley beszámoltak arról, hogy mit éltek át a lángok közelében.

"Attól rettegtem, hogy élve elégünk. Akkora volt a forróság, hogy szinte éreztük, amint megolvad a bőrünk. Maga volt a pokol. Nagyon meg voltunk ijedve, láttuk, ahogy a lángok egyre közelebb érnek a közeli hegyekből. A füst elviselhetetlen volt" - mondta Rebecca Batchelor.

Az egyébként ápolónőnek tanuló hölgy hozzátette: a lángok húsz méter magasra csaptak, ők pedig tisztában voltak azzal, hogy a legbiztonságosabb hely a tengerpart, mivel az összes utat elzárta a tűz.

További képekért kattintson ide!

Hallották a fenyőfák recsegését

Az Olympia mellett kempingező brit lányok sátra kevesebb, mint 10 kilométerre volt attól a Zaharótól, ahol legkevesebb 39 ember veszítette életét a lángokban.

A hiteltanácsadóként dolgozó Florence Huntley szerint egészen múlt péntekig nem vették észre, hogy milyen komoly a baj: "A levegő hirtelen megtelt füsttel. Hallottuk, ahogy recsegnek a fenyőfák. Visszarohantunk a kempingbe, de ott azt mondták, hogy az nem biztonságos".

A két lányt végül Kiperisseába szállították, ahol két napig a tengerparton húzták meg magukat.

Az asszony és a négy gyermek tragédiája

Artemediában a tűzoltók egy szénné égett asszonyt találtak, amint négy gyermekét átölelve próbálta őket megóvni a tűztől. Sikertelenül. A történet külön tragédiája, hogy valószínűleg mind az öten élve megúszták volna a tűzvészt, ha otthon maradnak, mivel az övék volt az egész településen az egyetlen ház, melyet nem értek el a lángok.Közben megérkeztek Görögországba azok a magyar tűzoltók, akik az oltásban segítenek majd görög kollégáiknak. A tűzoltók teljesen önellátók, nem kérnek majd segítséget a görögöktől. Az élelmezést, a tisztálkodást maguk oldják meg.


Elindulnak a magyar tűzoltók
(fotó: Mihádák Zoltán) (képgaléria)

Negyven tűzoltó jelentkezett, közülük választottak ki 18-at, olyanokat, akik beszélnek idegen nyelvet, illetve rendkívül jó fizikai állapotban vannak - jelentette ki a csoport vezetője. Cziva Oszkár közölte: a tervek szerint egy hétig maradnak Görögországban.

Nincs magyar érintett

Görögországban tíz embert már őrizetbe vettek gyújtogatás gyanújával, egy Athénhoz közeli hegyen pedig tárgyi bizonyítékokra is bukkantak.

Az oltásban, amelyet nehezít az erős szél, illetve a belső területeken a vízhiány, 8 ezer tűzoltó, húsz repülőgép és 19 helikopter vesz részt.

Oláh Lajos Magyarország athéni konzulja közölte: nincs magyar érintettje a görögországi erdőtüzeknek.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×