eur:
389.41
usd:
363.76
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"A szélsőjobboldali pártok rákként terjednek a demokrácia testén"

Az idegengyűlöletből fakadó legújabb németországi erőszak miatt ismét egyre többen sürgetik a szélsőjobboldali NPD betiltását. A neonáci párt törvényen kívül helyezésére az előző kormány már kísérletet tett, azonban nem járt sikerrel. A betiltást követelők táborát erősíti immár az Európai Unió második legmagasabb tisztségviselője, Franco Frattini is.

A szélsőjobboldali pártok rákként terjednek a demokrácia testén - jelentette ki Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke, igazságügyi és belügyi biztosa. Az olasz politikus helyesnek tartaná, ha Németországban betiltanák a neonáci pártot, az NPD-t.

Az Európai Unió vezető politikusa szerint Németország mellett kiváltképpen még négy államban, Francia- és Olaszországban, valamint Belgiumban és Dániában kell a szélsőjobboldal további erősödésétől tartani, ami komolyan veszélyezteti a demokráciát.

Franco Frattini nyilatkozata olyan pillanatban hangzott el, amikor a berlini koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt vezetői egymás után követelik az NPD betiltását. Azzal érvelnek, hogy a neonáci párt egyezteti a legtöbb esetben a szélsőjobboldali szervezkedéseket. Szerintük az NPD szemben áll az alkotmánnyal, ezért kellő jogalap kínálkozik betiltásához.

A kereszténypártok azzal érvelve vetik el a neonáci párt betiltását célzó követelést, hogy a törvényen kívül helyezéssel az NPD mártír-glóriát fonhatna feje fölé, és tevékenységének ellenőrzése is jóval körülményesebbé válna a hatóságok számára.

Néhány évvel ezelőtt a korábbi kormány már előkészületet tett a neonáci párt betiltására, azonban feladta a próbálkozást, mert az eljárás során a hatóságok arra kényszerültek volna, hogy felfedjék az NPD-be beépített igencsak nagyszámú ügynökeik személyazonosságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×