eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Politikai szenzáció: kicsoda a titokzatos G.?

Először jelent meg könyv a francia köztársasági elnökről, Nicolas Sarkozy-ről. Szerzője, Yasmina Reza, az egyik legünnepeltebb drámaíró Franciaországban. A kötet tartalmán túl azonban az elején található titokzatos ajánlás is borzolja a kedélyeket: ki lehet a rejtélyes G.?

A 40 éves ünnepelt drámaírónő több mint egy éve kereste fel az akkor még belügyminiszterként tevékenykedő Nicolas Sarkozy-t, és azt mondta neki: csatlakozna hozzá, hogy elkészíthesse a portréját.

Az egyébként szintén magyar gyökerekkel rendelkező (édesanyja magyar) Yasmina Reza tavaly június óta az azóta francia államfővé választott politikussal tartott minden külföldi útjára, nyilvános megjelenésére egészen a májusi választásokig. Az író szinte a stáb tagjává vált, és tegező viszonyba került az 52 éves Nicolas Sarkozy-vel.

A könyv (melyből kiderül: a francia elnök goromba, önelégült, de egy politikai géniusz, aki nagyon szereti a gyerekeket) egyelőre az idei év egyik legnagyobb szenzációja Franciaországban.


A titokzatos ajánlás


A tartalmán túl azonban egy titokzatos ajánlás is borzolja a kedélyeket: a kötetet ugyanis a szerző G.-nek ajánlja. De kicsoda G.? Nos, a szerző ezt természetesen nem hajlandó elárulni, de ad némi fogódzót.

<

...Dominique Strauss-Kahn...

Eszerint G. nem más, mint egy, Yasmina Rezához közel álló szocialista politikus, akinek minden vágya, hogy egyszer Franciaország elnöke legyen.

Egyes vélemények szerint G. nem más, mint Dominique Strauss-Kahn, volt szocialista pénzügyminiszter és államfő-jelölt, aki nem veti meg a nőket sem és aki az egyik esélyes jelölt a Nemzetközi Valutaalap elnöki posztjára.

"Reza azért írt Sarkozy-ről, hogy megértse G.-t. Vajon tudta-e Sarkozy, hogy mire használták?" - tette fel például a kérdést a Le Point magazin.

"Ezt akarom...azt akarom"

Yasmina Reza a könyvben leírja, hogy 2006 végén látta a televízióban G.-t: "Nem ismerek rá. Egyfolytában azt mondogatja: 'ezt akarom'...'azt akarom', 'én vagyok az, aki'...folyamatosan ezt mondogatja. Én egy szerény és befelé forduló embernek ismertem. Szenvedek attól, hogy hallgatnom kell".

A Le Point magazin elképzelhetőnek tartja, hogy ezek a részletek az 58 éves (a francia közéletben csak DSK-nek nevezett) Dominique Strauss-Kahnról szólnak, aki múlt héten egyébként éppen világ körüli turnén kampányolt a Nemzetközi Valutaalap elnöki tisztéért.

Az egyetlen esélyes ellenjelölt és a nők


A poszt elnyerését gátolhatja az amerikaiak szemében súlyos gyengeségnek számító, néha már-már zaklatássá fajuló nőimádat. Nicolas Sarkozy ugyanakkor támogatja Dominique Strauss-Kahn jelölését, annál is inkább, mert az eltávolítaná őt Párizsból.

Márpedig jelenleg DSK az egyetlen baloldali jelölt Franciaországban, akiről elképzelhető, hogy komoly kihívást jelenthet a jelenlegi francia köztársasági elnöknek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×