eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Náci feljegyzések tömege került Izraelbe

Rövidesen mindenki számára hozzáférhetővé válik a náci korszak legátfogóbb levéltára az észak-hesszeni Arolsen városkában. A Nemzetközi Vöröskereszt fennhatósága alatt működő és eredetileg keresőszolgálatként indult központ eddig csak történészeknek és kutatóknak engedélyezte a belépést a több mint 17 millió ember adatait tartalmazó archívumba. Számítógépek segítségével az adatokat most átadták Izraelnek, valamint a Washingtonban működő Holokauszt Múzeumnak is.

A jeruzsálemi Jad Vasem központ igazgatója közölte, hogy az Arolsenből kapott adattárat a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik.

A náci korszak áldozatainak emléket állító intézmény vezetője nem zárta ki, hogy újabb tényekre derül fény az iratok tanulmányozása során.

Arolsenben 17 millió ember adatait raktározták el. A Nemzetközi Vöröskereszt fennhatósága alatt a szövetséges hatalmak 1946-ban telepítették az archívumot a településre.

A jelenleg 334 alkalmazottal dolgozó és német állami költségvetésből fenntartott irattárba eddig csak történészek és kutatók léphettek be, de ezen túl bárki előtt nyitva áll, ha a náci korszakban meghurcolt rokonairól vagy barátairól akar felvilágosítást kapni.

Az eltelt 6 évtized során kereken 50 millió adatot dolgoztak fel. Gyakorlatilag a náci birodalom valamennyi meghurcoltjáról rendelkeznek információkkal.

Koncentrációs táborok és kényszermunkásokat alkalmazó üzemek ugyanúgy szerepelnek a betűrendbe szedett dossziékban, mint az áldozatokról feljegyzett hivatalos írások.

Eddig csaknem 12 millió kérés érkezett az arolseni archívumba. A legtöbbször a holokauszt túlélői fordultak felvilágosításért elveszettnek tartott rokonaikról, illetve kértek hivatalos dokumentumot halottá nyilvánításhoz.

Az adatok másolatának Jeruzsálembe, illetve Washingtonba történt elküldésétől azt remélik, hogy az Izraelben vagy az Egyesült Államokban élők könnyebben férhetnek hozzá a dokumentumokhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Még forróbbak lehetnek a nyarak, mint azt várták

Még forróbbak lehetnek a nyarak, mint azt várták

Friss kutatások rávilágítanak arra, hogy a nyári hőhullámok Európában várhatóan jóval intenzívebbek lesznek, mint azt korábban előre látták. A kutatók szerint ennek oka a légszennyezettség csökkenése, ami paradox módon súlyosbodó nyári felmelegedést eredményez Nyugat-Európában. Ez aggodalomra ad okot, mivel sokan ezekre a modellekre hagyatkoznak a jövőbeli tervezés során  - közölte a brg.com. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×