eur:
389.52
usd:
361.71
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Népirtó olimpiához" nem adja a nevét a sztárrendező

Steven Spielberg, a 2008-as pekingi olimpia művészeti vezetője azzal fenyegetőzik, hogy lemond, ha Kína nem lép fel keményebben Szudánnal szemben a darfúri konfliktus miatt. Erről az Oscar-díjas filmrendező szóvivője beszélt a hétvégén. Kína az atrocitásokat elnéző szudáni kormány egyik legnagyobb üzleti partnere. Peking ugyanakkor az utóbbi időben jelezte, hogy hajlandó erkölcsi megfontolásokat is beépíteni külpolitikájába.

Steven Spielberg egyike azoknak a hollywoodi sztároknak, akik a jó ügyek támogatására használják fel hírnevüket. Mint szóvivője az ABC televíziónak elmondta: a rendező azt akarja, hogy megállítsák Darfúrban a szavai szerint népirtással felérő atrocitásokat, amelyekben 2003 óta kétszázezer ember vesztette életét.

A helyi, főleg fekete lakosokat az arabokból álló, úgynevezett dzsandzsavíd milíciák gyilkolják, és üldözik el otthonaikból. Spielberg most közölte, hogy kész akár lemondani a pekingi olimpia művészeti tanácsadójának posztjáról, hogy rábírja Kínát - Szudán egyik legnagyobb gazdasági partnerét, és az ENSZ Biztonsági Tanács vétójoggal rendelkező tagját - a keményebb fellépésre. Aktivisták:

Peking sokat tehetne

Az aktivisták - köztük egy másik nagy hollywoodi név, a Darfúban járt George Clooney - szerint, ha Peking bekeményítene, akkor azzal látványos változást tudna elérni a konfliktusban.

Kína számára hatalmas presztízst jelent a 2008-as nyári olimpia, mert ezzel akarja megmutatni a világnak, hogy haladó, modern és a nemzetközi színpadon is jelentős nemzetté vált. Spielberg távozása egy évvel a játékok előtt tehát igen kellemetlen lenne.

A nyugatiak "kényszerítő" békemissziót akarnak


Darfúr témája ismét az előtérbe került Nicolas Sarkozy francia elnökké választásával. Sarkozy júniusban konferenciát rendezett a kérdésről - és a résztvevők követelték, hogy Szudán feltételek nélkül engedjen be területére külföldi békefenntartókat.

Jelen volt a konferencián Kína képviselője is. Peking azonban pár napja ismét jelezte, hogy nem tartja helyénvalónak az úgymond "konfrontációt", és szerinte a kibővített ENSZ-misszióról szóló javaslatot is át kell dolgozni.

Mint Liu Kui-csin, Peking darfúri különmegbízottja fogalmazott: "semmire sem megyünk azzal, ha a szudáni kormány nem támogatja a békemissziót". A nyugati hatalmak szerint az úgynevezett 7. cikkely alapján kell megkezdeni a békemissziót, azaz nem kell figyelembe venni Szudán véleményét.

"Népirtó olimpia"

Kína Szudán legnagyobb olaj-exportőre, valamint fegyverekkel látja el az afrikai országot. Egyes amerikai politikusok és hírességek ezért "népirtó olimpiának" nevezték el a 2008-as játékokat.

Sokak szerint ugyanakkor Kína érte el, hogy Szudán elvben elfogadja az úgynevezett "hibrid" - ENSZ-es és afrikai uniós - békeerő beengedését, de azzal a feltétellel, hogy az együttműködik a kartúmi kormánnyal.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×