eur:
394.95
usd:
356.57
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

"A túszok némelyike nincs jó állapotban"

Az Afganisztánban túszul ejtett dél-koreaiak tálib elrablói nem szabtak újabb határidőt az afgán kormánynak követelésük teljesítésére, de egy szóvivőjük pénteki nyilatkozata szerint már csak azért is sürgős lenne a kabuli kormány döntése, mert a túszok némelyike "nincs jó állapotban".

Juszuf Ahmadi, a tálibok szóvivője már azután beszélt erről nyugati tudósítóknak adott mobiltelefonos nyilatkozatában, hogy lejárt a tálibok által legutóbb megszabott péntek délutáni határidő.

A fanatikus szunnita muzulmán mozgalomhoz tartozó túszejtők több határidőt szabtak már a 23 dél-koreai (köztük 18 nő) július 19-i elrablása óta, és minden esetben azzal fenyegetőztek, hogy megölik túszaikat, ha nem teljesül fogolycserére - fogságba esett tálibok szabadon engedésére vonatkozó - követelésük. Eddig egy tússzal végeztek.

A tálib szóvivő cáfolta azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint a túszejtők váltságdíj fejében is hajlandóak lennének visszaadni túszaik szabadságát.

Afgán törzsi és vallási vezetők közvetítenek a tálibok - az ország korábbi urai - és a kabuli kormány között a fogolycseréről, illetve a túszok szabadon engedéséről folytatott tárgyalásokon. (A törzsi és vallási vezetők mobiltelefonon érintkeznek az emberrablókkal.)

Közben magas rangú dél-koreai kormány-tisztségviselő érkezett Kabulba, hogy Hamid Karzai afgán elnökkel tárgyaljon az ügyről. Hírek szerint arra kéri majd a kabuli kormányt, hogy "legyen rugalmasabb" a túszejtőkkel folytatott tárgyalásokon.

Az iszlamista szervezet foglyává vált dél-koreaiak egy Szöul melletti keresztény közösség tagjai. Humanitárius céllal érkeztek Afganisztánba; orvosi és egyéb jellegű segítséget nyújtottak a háborúskodás sújtotta ország polgári lakosainak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×