eur:
393.55
usd:
367.68
bux:
66076.82
2024. április 23. kedd Béla

A szlovák ügyészség már vizsgálja a Malina Hedvig elleni eljárás törvényességét

A nyitrai megyei ügyészség már vizsgálja, vajon törvényes volt-e a rendőrség és a járási ügyészség eljárása, amikor tavaly szeptemberben leállították a Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig támadói utáni nyomozást. A pozsonyi Pravda Jaroslav Macek ügyészségi szóvivőt idézte, aki szerint néhány héten belül megállapítást nyerhet, vajon törvényesen járt-e el a járási ügyész akkor, amikor "azzal tett pontot az ügy végére, hogy a támadás nem történt meg."

A törvények szerint az ügyészségnek két teljes hónapja van arra, hogy eldöntse: újraindul-e a Hedvig pokoljárásából kivezető utat ígérő nyomozás, vagy sem.

Malina Hedviget tavaly augusztus végén két ismeretlen bőrfejű támadó azért verte meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség két hét múltán azzal az indoklással állította le a nyomozást, hogy a lány a történetet csak kitalálta. Később az ügyészség a hatóság megtévesztése és hamis tanúzás gyanúja miatt vádindítványt nyújtott be ellene, melynek alapján Hedviget a bíróság akár öt év szabadságvesztésre is ítélheti.

A fordulatot ígérő fejlemény előzménye az volt, hogy Ján Packa országos rendőrfőkapitány az eddig hivatalos véleményekhez képest kedden "megengedhetőnek" minősítette, hogy a lány mégis megverte valaki, de mint mondta: a cselekmény nem úgy történt, ahogy azt a sértett leírta. Ez a megítélés ellenkezik a belügyminiszter, Robert Kalinák tavalyi állításával, aki szerint a "a cselekmény nem történt meg."

Szerdán kiderült: az ügyben nyomozó rendőrök egyike Malina Hedvig kézírásos vallomásának gépi átiratából kihagyott egy fontos mondatot, ami jogszakértők szerint a nyomozati iratok meghamisításának minősül.

Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica ezek után ismét lépett, s ennek nyomán a nyitrai megyei ügyészség ismét felnyitotta a maholnap egy éve zajló, a magyar-szlovák államközi kapcsolatokra is árnyékot vető ügy aktáját.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a fejleményekre reagálva a belügyminiszter lemondását követelte, s annak a reményének adott hangot, hogy ha Kalinák ezt önként mégsem tenné meg, a parlamentben bízvást akad majd annyi képviselő, ahány elég lesz a belügyminiszter bizalmatlansági indítvánnyal történő eltávolításához.

Az új fejleményeket a szlovák rendőrség egyelőre nem kívánja kommentálni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×