eur:
389.96
usd:
363.93
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az erdőtűz körbezárta a falut

Szerbia, Koszovó és Montenegró több területe is lángokban áll. Szerbiában több mint 3500 hektáron ég az erdő, Koszovóban pedig már lakóházak is veszélyben vannak. Eközben Macedónia második legnagyobb városában pánik tört ki, mert már a peremvárosi területeket is elérték a lángok.

A kedd reggeli jelentések szerint Szerbiában 47 helyen égnek az erdők, a lángok pedig több mint 3500 hektárt tartanak hatalmukban.

Keddre várják Oroszországból a különleges tűzoltó-repülőgépek érkezését, előbb azonban helikopterek vizsgálják át a területet, az embereket pedig evakuálják.

Koszovóból több mint 50 erdőtüzet jelentenek, amelyek elsősorban a szerb, a montenegrói és az albán határ közelében pusztítanak. A szerb-koszovói határ koszovói oldalán egy 700 lelkes falvat kerített körbe az erdőtűz és már a házak is égnek, de a szerb rendőrség és katonaság nem segíthet, mert nem léphetnek Koszovó területére. A nemzetközi erők alakulatai mára ígértek segítséget.

Furcsa eset történet az egyik szerbiai városban is, Zajecarban, ahol feltehetően a nagy hőségben megszólaltak a város szirénái, amelyek a NATO-bombázások óta hallgatnak. A város lakói nem tudták, hogy merre meneküljenek, a rendőrség azonban megmagyarázta a helyzetet.

Szerbia második legnagyobb városában, Bitolában az erdőtűz már elérte a külvárost, és annak egyes épületeit. A tűz egy benzinkút felé tart, a polgárok menekülnek. A macedón város, veszélyeztetett negyedeit kilakoltatták.

A Vajdaságból még nem érkezett komolyabb erdőtűzről szóló jelentés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×