eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Áttörés a megvert nyitrai magyar lány ügyében?

A szlovák rendőrfőkapitány elképzelhetőnek tartja, hogy valóban megverték Malina Hedvig nyitrai magyar egyetemistát, de szerinte az eset nem úgy történt, ahogy a sértett állítja. Ján Packa a SME című szlovák napilapban először fogalmazott úgy, hogy nem tartotta kizártnak a bántalmazást.

Ján Packa szlovák rendőrfőkapitány a SME szlovák lapban "megengedhetőnek" nevezte, hogy "a magyar nemzetiségű diáklány, Malina Hedvig egy évvel ezelőtt Nyitrán fizikai támadás áldozata volt."

A rendőrfőkapitány ugyanakkor hangsúlyozta: "...mi azt állítjuk, hogy a cselekmény nem olyan módon történt meg, ahogy ő azt leírja".

Szeptemberben, amikor a szlovák rendőrség lezárta a nyomozást az ügyben, Robert Kalinák belügyminiszter úgy fogalmazott: kétségtelen, hogy a cselekmény nem történt meg.

A hatósági álláspontot akkor orvos szakértői véleménnyel támasztották alá, amely szerint például Malina Hedvig arcán nem voltak külsérelmi nyomok. Ez a szakértői vélemény az eset után nyolc nappal készült, a támadás utáni órákban felvett két kórházi látleletben ugyanakkor az szerepel, hogy a sérülések alátámasztják a sértet által elmondottakat.

A pozsonyi belügyminisztérium és a szlovák országos rendőr-főkapitányság szóvivői egyaránt úgy vélték: nincs különbség a korábbi és a mostani nyilatkozat között.

Roman Kvasnica, a lány ügyvédje ugyanakkor úgy vélte: kijelentésével Ján Packa országos rendőrfőkapitány "hivatalosan is elismerte, hogy a lányt megverték."

Az ügyvéd szerint "ebből az következik, hogy a rendőrségnek egyrészt kötelessége lenne a Malina Hedvig elleni testi sértés ügyében bűnvádi eljárást indítani, másrészt pedig a rendőrfőkapitány úrnak kötelessége lenne bűnvádi feljelentést tenni a nyomozó ellen, aki tavaly szeptemberben a nyomozást lezárta".

"Hedviget megverhették, de nem azért, mert magyar"

Az ügyben megszólalt Dusan Caplovic miniszeterlnök-helyettes is, aki az egyik szlovák hetilap most megjelent új számában úgy vélekedett, hogy "Hedviget megverhették, de nem azért, mert magyar".

A politikus hozzátette, hogy ismeri azt a törvényszéki orvost, aki szerint a lány sérülései nem voltak olyan súlyosak, mint ahogy azt a hivatalos orvosi jelentés rögzítette. Dusan Caplovic szerint az ügy hátterében mások állnak, mint ahogyan azt a közvélemény hiszi.

"Többet egyelőre nem mondhatok, csak annyit teszek hozzá, hogy történelemórán egykor megtanultam: 1939. szeptember 1-jén kik öltöztek be lengyel katonáknak" - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes. Az újságírók megkérdezték tőle azt is, hogy az ügy mögött a Magyar Koalíció Pártja áll-e, ám erre Caplovic ezt válaszolta: "ezt nem mondtam, de kinek állt érdekében az egész ügy?"

A a miniszterelnök-helyettes kifogásolta azt is, hogy röviddel az incidens után nem engedték be Malina Hedvighez, míg A. Nagy László, az MKP parlamenti képviselője beszélhetett a lánnyal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×