eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az orosz-észt konfliktus árnyékolta be a finnugor-találkozót

A miniszterelnök szerint nem megengedhető, hogy a politikai viták beárnyékolják a finnugor népek közös múltját és kultúráját. Gyurcsány Ferenc ezt az Észtország részvétele nélkül az oroszországi Szaranszkban tartott finnugor népek kultúrájának első nemzetközi találkozóján mondta.

Az észt-orosz konfliktus nyomta rá a bélyegét az első finnugor fesztiválra. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis nem hívta meg az észt vezetőket a rendezvényre, de a finn elnök és a magyar kormányfő kapott meghívót, amit el is fogadtak.

Százhatvan nép országa

A mordvinok az oroszországi finnugor népek közül a legnagyobb lélekszámúak, így nem csoda, hogy a csütörtökön megnyílt háromnapos finnugor fesztiválnak Szaranszk, a Mordvin Köztársaság fővárosa adott otthont.

A köztársaság Oroszországon belül névleg független, meghatározott autonómiával rendelkező közigazgatási egység, valamivel több, mint negyed-magyarországnyi területen, azaz 26 ezer négyzetkilométeren, a Közép-Volga vidék déli részén, a Moksa folyó vidékén.

Oroszországon kívül nincs hazájuk

A megnyitó ünnepségnek helyet adó stadionban az egykori világifjúsági találkozók hangulatát idézték fel, a szinte üdvrivalgással fogadott orosz elnök pedig arról beszélt, hogy Oroszországban 160 nép lakik, és ebből 13 a finnugor népcsaládhoz tartozik.

Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott: Oroszországban a legkomolyabban veszik a különböző kultúrák szabad fejlődését, tudniuk kell azonban, hogy az itt élőknek Oroszországon kívül nincs más hazájuk.

A magyar miniszterelnök Kodály Zoltán szavait idézve azt mondta: kultúrát nem lehet örökölni. Az egymást követő nemzedékeknek kell erőfeszítéseket tenniük annak érdekében, hogy ezt a kultúrát megszerezzék maguknak.

Gyurcsány Ferenc utalva Észtországra, de nem kimondva, úgy fogalmazott: nem engedhetjük meg, hogy bármilyen vita beárnyékolja a finnugor népek találkozóját. Este 8 órakor Gyurcsány Ferenc kétoldalú megbeszélést folytat az orosz elnökkel, amelyen valószínűleg energia- és világpolitikai kérdések is szóba kerülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×