eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Igaz kémtörténet II.: "valaki jön és megöl téged"

Három héttel ezelőtt, Oroszországból figyelmeztették Borisz Berezovszkij Nagy-Britanniában élő milliárdost, hogy merényletet terveznek ellene. A brit titkosszolgálat Londonban a tervezett merénylet helyszínén le is tartóztatott egy férfit. Az esetet alig egy nappal azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Nagy-Britannia kiutasított négy orosz diplomatát.

A The Sun brit újság cikke szerint egy orosz férfi meg akarta gyilkolni Borisz Berezovszkij Nagy-Britanniában élő orosz milliárdost, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legkeményebb kritikusát.

A milliárdos a BBC brit közszolgálati médiumban elmondta: Oroszországból figyelmeztették a tervezett merényletre, még három héttel ezelőtt.

"Nem próbál majd elrejtőzni"

"Valaki, akit ismersz, Nagy-Britanniába utazik, megpróbál kapcsolatba lépni veled és amikor találkoztok, meggyilkol. Utána nem próbál majd elrejtőzni. Üzleti okokra hivatkozik majd. Kap 20 év börtönt, tíz év múlva kiszabadul, a családjának és neki is sok pénzt fizetnek" - ismertette az üzenetet Borisz Berezovszkij.

Közben az is kiderült, hogy a brit titkosszolgálatok a fenyegetés nyomán azt tanácsolták a milliárdos üzletembernek, hogy egy időre hagyja el a szigetországot.

Hivatalos források nem kommentálják az ügyet

A történetet nyilvánosságra hozó The Sun politikai szerkesztője azt mondja: egyelőre nem egyértelmű, mi történt azzal a férfival, akit a tervezett merénylet helyszínén a titkosszolgálatok lekapcsoltak.

"Az ügyet körülvevő biztonsági intézkedések a diplomáciai vonatkozások miatt olyan hihetetlenül szorosak, hogy egyelőre nem sikerült kideríteni, hova vitték a férfit, vádat emeltek-e ellene, egyáltalán, mi a helyzet" - mondta George Pascoe-Watson.

A brit rendőrség és biztonsági források sem kívánták kommentálni az ügyet. Oroszország nagy-britanniai nagykövete szintén a BBC-ben azt mondta: semmilyen bizonyíték nincs a történtekre. Jurij Fedotov kizártnak tartotta, hogy az orosz politikai vezetésnek köze lenne a történtekhez.

Borisz Berezovszkij a közelmúltban többször is élesen kritizálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és rendszerét, valamint annak a véleményének is hangot adott, miszerint a vele közeli kapcsolatban lévő volt KGB-ügynök, Alekszandr Litvinyenko meggyilkolása mögött is a moszkvai vezetés áll.

Fejbe akarták lőni

London egyik legelegánsabb negyedében, a Park Lane-en található az a Hilton Hotel, melyben a brit titkosszolgálat letartóztatott egy orosz férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy meg akarta gyilkolni a 2000 óta Nagy-Britanniában élő, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb kritikusának számító Borisz Berezovszkijt.

Brit lapinformációk szerint a férfi - aki egy gyerekkel érkezett, így próbálván meg elterelni magáról a gyanút - fejbe akarta lőni az orosz milliárdost, de még időben elfogták. Mint kiderült, a férfi egy megbeszélésre invitálta Borisz Berezovszkijt a szállodába, ahol végezni akart vele. További részletek itt!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×