eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

A vártnál nagyobb lehet a baj a sérült japán atomerőműben

Japánban az előzetes becsléseknél magasabb a radioaktivitás mértéke abban a vízmennyiségben, amely a hét elején egy földrengés következtében megrongálódott atomerőműből került a tengerbe.

Szakértők szerint ugyanakkor a jelenleg mért szint is alatta van veszélyt jelentő értéknek és a radioaktív anyaggal szennyezett 1200 liternyi víz nem ártalmas a környezetre.

A Kariva erőműben azután keletkeztek károk, hogy hétfőn a térséget a Richter-skálán mért 6,8 erősségű földrengés rázta meg. A létesítményt a következmények végleges tisztázásáig lezárták.

A legutolsó adatok szerint a földrengésnek kilenc halálos áldozata van. A mintegy százezer lakosú Kasivazakiban 35 ezer otthonban szünetel a gáz- és a vízszolgáltatás. Niigata kormányzóságban 342 ház összedőlt, 430 pedig megrongálódott.

A kormányzóságban 2004 októberében volt hasonló erősségű földrengés; akkor 67 ember halt meg. A hétfői földrengések után Abe Sindzo kormányfő félbeszakította választási kampányát, és a térségbe utazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×