eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Amerika hangja: Békekötés csak a leszerelés után

Csak a nukleáris leszerelés után lát lehetőséget egy békeszerződés megkötésére Észak-Koreával a phenjani atomfegyverprogramról tárgyaló amerikai küldöttség vezetője.

Christopher Hill azután beszélt erről, hogy Észak-Korea a leszerelés felfüggesztését helyezte kilátásba, ha Washingtonnal nem kezdődnek meg a közvetlen tárgyalások a koreai félsziget biztonságáról.

A phenjani vezetésnek a nemzetközi vállalás alapján július közepéig be kell zárnia az atomerőművet.

A nukleáris leszerelésről még februárban állapodott meg Észak-Korea az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Japánnal, Kínával és Dél-Koreával.

A szerződés értelmében Phenjan jelentős energetikai segélyeket és biztonsági garanciákat kap az atomprogram leállításáért cserébe, valamint tárgyalásokat kezdhet az Egyesült Államokkal a kétoldalú kapcsolatok normalizálásáról.

Az 1950-1953-as koreai háború lezárása után Washington és Phenjan csak fegyverszüneti megállapodást kötött egymással.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×