eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Már adót is kivetnek a klímaváltozás ürügyén

Lapértesülések szerint a berlini kormány újabb adó kivetésével akarja fedezni az elektromos berendezések hatékonyságát célzó kutatásokat. Az energiafelhasználók úgynevezett klímafillérekkel járulnának hozzá az áram gazdaságosabb felhasználásához.

Kormánykörökből származó dokumentumok alapján a Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámol arról, hogy hamarosan újabb adó kivetése várható.

A Klíma- és energiaprogram feliratot viselő tervezet értelmében a felhasznált áram minden kilowattja után egy cent lenne a klímafillér, a háztartási gáz esetében a köbméter, a fűtőolaj viszonylatában pedig az eltüzelt liter lenne a mértékegység, amely után kivetnék az új adót.

A lap utal arra is, hogy a tavalyi adatok alapján számolva a klímafillérekből legalább kétmilliárd euró folyna az államkasszába. Az összeg jelentős részét az elektromos készülékek hatékonyabb működésére irányuló kutatások finanszírozására fordítanák.

Mindez kapcsolatban áll a kancellár környezetvédelmi törekvéseivel.

Időközben nyilatkozott a kormány környezetvédelmi minisztere is, aki hangoztatta, hogy nem tervezi a klímafillérek bevezetését. Nem zárta ki azonban, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung abból a tervezetből idézett, amelyet a gazdasági minisztérium készített az augusztusban esedékes energiaügyi kormányértekezletre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×