eur:
389.51
usd:
361.9
bux:
68422.58
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Továbbra sem tudni mi lett a túszul ejtett nők és gyerekek sorsa

Egy nappal a pakisztáni hadsereg által indított ostrom kezdete után is folytatódtak a harcok az iszlámábádi Vörös Mecsetnél.

Továbbra sem tudni, mi lett azoknak a nőknek és gyermekeknek a sorsa, akiket a hatóságok szerint a mecsetbe magukat elsáncoló szélsőséges muzulmán fegyveresek túszul ejtettek.

Szerda hajnalban ismét robbanások és lövések zaja hallatszott a mecset irányából.

A pakisztáni hadsereg által egyhetes ostromzár után indított keddi ostrom során több mint hatvanan haltak meg, közöttük volt a szélsőséges diákokat vezető Abdul Rasid Gázi molla.

Vahíd Arsad tábornok, a hadsereg szóvivője kedd éjjel azt közölte, hogy az épületegyüttes mintegy 20 százaléka van a fegyveresek kezén.

Továbbra sem tisztázott, hogy mi történt a hatóságok vádjai szerint a szélsőségesek által túszul ejtett, "élő pajzsként" használt nőkkel és gyermekekkel.

Kedden mintegy hatvan nő és gyermek hagyta el az épületegyüttest, de a feltételezések szerint jóval többen tartózkodhatnak még odabent.

Gázi molla korábban azt közölte, hogy 1.800 híve tartózkodik a mecsetben, és senkit nem kényszerítettek erre akarata ellenére.

A lázadók ellenállása annyira heves volt, hogy feltételezhető a fegyveresek jelenléte - mondta Tarik Azim tájékoztatási miniszter, aki szerint nem diákok, hanem edzett és alaposan kiképzett fegyveresek vannak az épületben.

Az önkéntes száműzetésben elő Benazir Butto volt pakisztáni kormányfő támogatásáról biztosította a hatóságok fellépését.

"Kritikus vagyok a Musarraf-rendszerrel szemben, de úgy gondolom, végre jogosan tettek valamit a szélsőséges fegyveresekkel szemben" - mondta a politikusnő egy televíziós interjúban.

Kedd este az ostrom miatt feldühödött mintegy 300 tüntető fáklyákkal felgyújtotta több nyugati segélyszervezet sátrait az 2005. évi földrengés sújtotta északnyugat-pakisztáni Battagram városban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×