eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szenzációs fordulat a meggyilkolt orosz kém ügyében

Szenzációs bejelentést tett a néhai orosz titkosügynök, Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásával vádolt Andrej Lugovoj. A férfi egy nemzetközi sajtótájékoztatón azt állította: a brit titkosszolgálat megpróbálta őt beszervezni.

Tovább tart az Alekszandr Litvinyenko meggyilkolása körüli fordulatok sora. Ezúttal a brit rendőrség által az egykori szovjet, majd orosz titkosügynök megmérgezésével vádolt Andrej Lugovoj állt elő meglepő állításokkal.

A szintén titkosszolgálati múlttal rendelkező férfi egy moszkvai nemzetközi sajtótájékoztatón azt állította, hogy a brit titkosszolgálat megpróbálta őt beszervezni.

Andrej Lugovoj szerint Alekszandr Litvinyenko neki nem volt ellensége, és Londonnak csupán bűnbakra volt szüksége a személyében.

Kompromittáló információk az orosz elnökről

"Teljesen egyértelműen akartak brit titkosszolgálati ügynöknek beszervezni. Arra kértek, hogy gyűjtsek kompromittáló információkat Vlagyimir Putyin elnökről és családtagjairól" - jelentette ki Andrej Lugovoj.

A férfi azt állította: semmilyen oka nem volt Alekszandr Litvinynko meggyilkolására: "Szása (Litvinyenko) nem volt az ellenségem. Egyáltalán nem érdekelt, hogy mit csinál, milyen könyveket írt. Régóta a szakmában dolgoztam már és nem igazán érdekelt a dolog" - jelentette ki.

A brit hatóságok a múlt héten kérték Oroszországtól Andrej Lugovoj kiadatását az ügyben. A Kreml ugyanakkor azzal utasította el a kérelmet, hogy az orosz alkotmány nem teszi lehetővé orosz állampolgárok kiadását más államoknak.

Január óta ő a fő gyanúsított

A brit hatóságok már januárban úgy vélték: elegendő bizonyítékuk van az Andrej Lugovoj elleni vádemelésre azután, hogy a nyomozók azonosították azt a teáskannát, amelynek tartalma Litvinyenko halálát okozta.

A Scotland Yard nyomozása akkor már hetek óta Andrej Lugovojra és egy másik volt KGB-ügynökre, Dmitrij Kovtunra összpontosult, akik mindketten jelen voltak akkor és abban a londoni szállodában, amikor és ahol Alekszandr Litvinyenko megbetegedett.

Andrej Lugovoj január végén nevetve reagált a kiadatására vonatkozó esetleges brit kérelem sajtó által felvetett lehetőségére, az AP hírügynökségnek nyilatkozva arra alapozta, hogy a londoni hírek kormánypropaganda részét képezik, hogy a brit hatóságok "szerény teljesítményüket akarják elleplezni".

A mérgezés története

Alekszandr Litvinyenko az orosz állambiztonsági szolgálat alezredese volt, aki miután szembekerült a céggel, hét éve Nagy-Britanniába szökött. November 23-án halt meg Londonban; halálát a szervezetébe került hatalmas adag polónium-210 radioaktív izotóp okozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×