eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem mindegy, hol ül valaki ártatlanul

Nem kap kártérítést az Egyesült Államokban mindenki, aki akár évtizedeket ült ártatlanul börtönben, míg a DNS-vizsgálat nem tisztázta. Néhányuktól még elnézést sem kérnek a hatóságok a tévedésért.

A 200. olyan embert engedték szabadon áprilisban az Egyesült Államokban, aki több évet - esetenként évtizedet - töltött ártatlanul börtönben, mert a tett elkövetésekor még nem végeztek DNS-vizsgálatot.

Van köztük olyan - például James Tillman, aki 18 évet ült egy szexuális erőszak miatt, amelyet nem ő követett el -, aki kapott kártérítést: a connecticuti törvényhozás ötmillió dollárt (932 millió forintot) ítélt meg neki.

Másokat - így Alan Crotzert, aki több mint 24 évet töltött börtönben egy el nem követet szexuális erőszakért - egy fillér nélkül engedték ki. A floridai törvényhozás ugyanis elutasította 1,25 millió dolláros (233 millió forintos) kártérítési kérelmét.

Minden állam maga dönti el, fizet vagy sem


Ennek az az oka, hogy nem szabályozzák szövetségi törvények a kártérítési ügyeket, így minden állam maga dönti el, fizet vagy sem.

Mióta általánosan elterjedt a DNS-vizsgálat, több államban szabályozták a kérdést.

A kétszáz szabadon bocsátott 45 százaléka kapott kártérítést, amelynek összege 25.000 és 12,2 millió dollár között mozgott.

21 államban van vonatkozó jogszabály; ezek általában 15-50 ezer dollárt ítélnek meg egy-egy ártatlanul börtönben töltött évért. Tizenhárom államban az idén lépett életbe kártérítési törvény.

Egészségbiztosításuk sincs

Az ártatlanul bebörtönzöttek ügyét felkaroló Innocence Project azonban arra is figyelmeztet, hogy a kártérítés csak a kezdet, hiszen akik éveket-évtizedeket töltöttek börtönben, nehezen tudnak elhelyezkedni a szabadulásuk után, mert nincs sem szakképzettségük, sem szakmai gyakorlatuk, sem egészségbiztosításuk.

"Floridában a szabadulónak egy buszjegyet és száz dollárt nyomnak a markába. Alan Crotzer még ennyit sem kapott" - mondta Michael Olenick, aki ingyen képviselte a férfit a kártérítési ügyben.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×