eur:
389.63
usd:
362.71
bux:
68004.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több ezer zsidót mentett meg a japán "Shcindler"

Szugihara Csiune szobrát is megtekintette múlt heti litvániai látogatása során a japán császár és a császárné. De ki is az a Szugihara Csiune? Több mint fél évszázaddal a holokauszt után kiderült, hogy a "japán Schindler" több mint hatezer zsidót mentett meg.

Néhány évvel ezelőtt még Japánban is keveset tudtak a zsidómentőről.

Ellentétben Oscar Schindlerrel, a német iparmágnással, akiről köztudott volt, hogy csaknem 1100 zsidót mentett meg a koncentrációs táborok borzalmaitól a második világháborúban, Szugiharáról ez csak hét évvel ezelőtt derült ki.

Szugihara konzulként szolgált Litvánia ideiglenes fővárosában a háború alatt, posztjáról 1940-ben mondott le német nyomásra.

Nem féltek


Akkoriban a város lakóinak a negyede zsidó származású volt, többségük jól élt, és integrálódott a helyi társadalomba.

Sokan nem tartottak attól, hogy részük lehet a koncentrációs táborok borzalmaiban, ezért nem próbáltak elmenekülni, egészen addig míg szinte késő nem lett.

A történelem furcsaságai miatt azonban helyzetük úgy alakult, hogy az utolsó esélyt a menekülésre a japán diplomata jelentette számukra.

Saját kezűleg gyártotta a vízumokat


A férfi ugyanis tíz napon keresztül, felesége segítségével "gyártotta" számukra a vízumot saját kezűleg, amelyből távozásáig hatezret tudott elékészíteni. Ezzel gyermekek és nők százait is megmentette a haláltól.

Az utolsó ténykedése az ostromlott városban az volt, hogy átadta konzuli pecsétjét egy menekülő embernek.

"Jutalomból" elbocsátották

Miután a diplomata visszatért hazájába, tetteiért az volt a "jutalma", hogy elbocsátották a külügyminisztériumtól.

Először fordítással kezdett foglalkozni, majd egy magánvállalatnál helyezkedett el. 1986-ban halt meg, a családjának pedig ezt követően még tizennégy évet kellett várnia a minisztérium bocsánatkérésére.

Litvániában azonban szobrot állítottak neki, és akiket megmentett, úgy gondolják: a legnagyobb elismerés tetteiért az, hogy az emlékművet a japán császári pár is felkereste.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×