eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Bajkonur túl drága az oroszoknak

Új űrrepülőtér építését tervezi Oroszország, mivel az orosz űrkutatási ügynökség még mindig a kazahsztáni Bajkonurból bocsátja fel űrhajóit. Az űrrepülőtér használatáért azonban évi 115 millió dollár bérleti díjat fizet Oroszország az egykori szovjet tagállamnak.

Saját űrrepülőtér építését tervezi Oroszország kozmonautái felbocsátására - állítja a Moszkovszkij Komszomolec című lapra hivatkozva a Magyar Távirati Iroda.

Anatolij Perminov, az orosz űrkutatási ügynökség, a Roszkoszmosz feje ugyanis nemrég egy nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy az ügynökség nem kíván a továbbiakban Kazahsztántól függeni.

Drága és feltételekhez kötött

Ennek nem csak az évi 115 millió dollár az oka, amelyet jelenleg Oroszország Kazahsztánnak fizet a bajkonuri űrrepülőtér használatáért, hanem az is, hogy a megállapodás szerint Kazahsztán megtilthatja bizonyos rakéták indítását.

A Roszkoszmosz szóvivője nem sokkal később finomított a nyilatkozaton, és hozzátette, hogy az űrkutatási ügynökség eddig semmilyen hivatalos bejelentést nem tett, az építés terveit még az orosz kormány se hagyta jóvá.

Egy újat olcsóbban felhúznának

Mindenesetre, 50 év alatt összesen 6 milliárd dollár bérleti díjat fizetne ki Kazahsztánnak Oroszország, míg egy új űrrepülőtér építése a lap által megkérdezett szakértők szerint fél- és egymilliárd dollár közötti összegbe kerülhet.

"Persze feltéve, hogy a csinovnyikok nem fognak túl sokat lopni" - fogalmazott a moszkvai tömeglap.

Ahol a Szputnyik 5 felszállt


Egyelőre több helyszínt vizsgál az orosz űrkutatási ügynökség, de a cikk szerint a legideálisabb az egykori Kapusztyin Jar-i rakétakísérleti telep lehet.

Ezen a Volga-vidéki bázison tökéletesítette 1947-ben Szergej Koroljov a náciktól zsákmányolt V-2-eseket.

Nem sokkal később innen indították az első szovjet ballisztikus rakétát, az R-1-est. 1960-ban pedig innen lőtték föl a Szputnyik-5 űrhajóval Sztrelkát és Belkát, a két kutyát, amelyek épségben vissza is tértek a Földre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×