eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Verekedés és cipődobálás a parlamentben

Több tucat ordítozó képviselő rugdosta, taszigálta egymást, rángatta ellenfele nyakkendőjét és dobált cipőket a költségvetési vitában. A botrány természetesen nem Magyarországon, hanem Tajvanon történt, miközben a katonai kiadásokról szóló törvénytervezetet tárgyalták.

Nem ez volt az első eset Tajvan történelmében, hogy képviselők verekedtek össze a parlamentben. A botrány azzal kezdődött, hogy a két legerősebb politikai párt tagjai burkoltan olyan utalásokat tettek, miszerint a másik felet rossz szándék vezérli.

Az indulatok gyorsan elszabadultak: egy képviselő cipőit a házelnökhöz vágta, egy másik honatyát megsebeztek a fején, egy harmadik felmászott az asztalra, többen különböző tárgyakat hajigáltak egymás felé, miközben mindkét párt képviselői megpróbálták elfoglalni az emelvényt.

Az ökölharc azután tört ki, hogy a kormányzó Demokratikus Haladó Párt nem értett egyet a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Kínai Nemzeti Párt javaslatával a központi választási bizottság összetételének átalakításáról.

A javaslat révén ugyanis az ellenzék előnyösebb helyzetbe került volna a választások megszervezéséért és zavartalan lebonyolításáért felelős testületben. Bosszúból a nacionalisták úgy döntöttek, hogy nem szavazzák meg a 2007-es költségvetés tervezetét.

A képviselők négy óra eltelte után megállapodtak abban, hogy egy órányi szünetet tartanak és a kedélyek lecsillapodásával éjfél körül folytatják az ülést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×