eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Megszavazták a cseh kormányt

Bizalmat kapott a Mirek Topolánek miniszterelnök vezette cseh jobbközép kormány a péntek esti parlamenti szavazáson.

A 200 tagú parlamenti alsóházban a név szerinti voksoláskor 100 képviselő támogatta a kormányt, 97 ellene voksolt, ketten nem szavaztak, míg egy képviselő hibás szavazata tartózkodásnak minősült.

A júniusi választás eredménye alapján a 200 tagú képviselőházban a hárompárti kormányoldalnak és a két pártból álló ellenzéknek egyaránt 100-100 mandátuma volt. Ennek a patthelyzetnek volt a következménye, hogy Csehországban hét és fél hónapig tartott a kormányalakítási huzavona.

Mirek Topolánek első polgári demokrata kisebbségi kormánya október elején megbukott. A második Topolánek-kormányt a polgári demokraták-kereszténydemokraták és a zöldek alkotják, de együttesen is csak az alsóház 200 mandátumának a felét bírják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×