eur:
394.49
usd:
364.15
bux:
73665.3
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A szlovákok biztonsági garanciát várnak

Szlovákia teljes mértékben támogatja az észak-atlanti szövetség átalakítását és harci felkészültségének megerősítését - jelentette ki a szlovák államfő a NATO főtitkár pozsonyi látogatása során. Jaap de Hoop Scheffer Pozsonyban találkozott az ország legfőbb vezetőivel.

A NATO-főtitkár mostani közép- és kelet-európai körútja során elsősorban a szövetség soron következő, rigai csúcstalálkozójának legfontosabb napirendi pontjait vitatja meg.

Ezek közé tartozik a szövetség iraki és afganisztáni szerepvállalása, a békefenntartó erők jövője, a Nyugat-Balkán helyzete, valamint Koszovó jövője.

A szlovák vezetők arról biztosították a brüsszeli vendéget, hogy Pozsony teljes mértékben támogatja a NATO harci felkészültségének javítására irányuló lépéseket.

A NATO főtitkára elmondta, hogy a november végén sorra kerülő rigai csúcsértekezlet résztvevői megvitatják a szövetség további bővítésének távlatait, valamint a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés elmélyítését.

Ivan Gasparovics szlovák államfő szerint Pozsony támogatja a NATO nyitott ajtók politikáját és a partnerség további bővítését.

A szlovák elnök azonban azt is hozzátette: a NATO-nak egyértelműen meg kellene határoznia a tagországoknak a békefenntartó erőkben való szerepét, és pontosabban kellene megkövetelnie tőlük a feladatok teljesítését. Az elnök azonban nem részletezte, hogy Szlovákia megerősíti-e az Afganisztánban állomásozó egységét.

Kabulban jelenleg egy 57 fős szlovák utászalakulat tevékenykedik, és szó van arról, hogy a katonákat átvezénylik az ország déli részébe. Robert Fico nem sokkal ezelőtti kabuli látogatása során kijelentette: Pozsony csak akkor engedélyezi az utászok áthelyezését, ha a NATO megfelelő módon gondoskodik biztonságukról.

Az erről folyó tárgyalások jelenleg is tartanak, katonai szakértők szerint a szlovák utászok Kandahar térségében fokozott veszélynek lennének kitéve, nagyobbnak, mint jelenleg Kabulban.

Fico a tárgyalások után megismételte: amíg Pozsony nem kap megfelelő biztonsági garanciákat, addig nem engedi az utászokat a veszélyes övezetbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×