eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A Szabadság dühe és a brit trónörökös

Az 1956-os magyar forradalom évfordulóján Angliában könyvek jelentek meg, filmeket mutattak be és számos megemlékezést tartanak. Emlékezo fogadást rendez Károly herceg is a St James's palotában. Londonból Sárközi Mátyás tudósít.

A forradalom kirobbanásának napján mutatja be a történelmi eseményről szóló filmjét a BBC, amelyet közösen készített a francia Arte televízióval, angol és francia nyelven.

Mark Kidel és munkatársai sok, eddig szinte ismeretlen korabeli filmfelvételt gyűjtöttek össze és megszólaltatták a forradalom immár Londonban és Párizsban élő hajdani résztvevőit, szemtanúit is.

Victor Sebestyén, akit karonülő kisgyerekként hoztak át 1956 novemberében az osztrák-magyar határon, Angliában ismert újságíró lett. Õ Twelve Days - Tizenkét nap címmel írt könyvet a forradalomról, alapos kutatómunka eredményeképpen. A kötetet, amely levéltári anyagok feltárásával az amerikai hivatalos reagálást részletesen elemzi, Amerikában is kiadják.

London legnagyobb kulturális központjában, a Barbicanban 1956 emlékére magyar filmfesztivál volt. Bemutatták többek közt Mészáros Márta Temetetlen halott és Bereményi Géza Eldorádó című filmalkotását, mindkét rendezővel beszélgetés volt a vetítés után.

Telt ház volt Colin Keith Gray és Megan Raney Aaron dokumentumfilmjének a nagy-britanniai premierjén is, amely A szabadság dühe címmel, az 1956-os olimpia véres magyar-szovjet vízilabda mérkőzése nyomán mutatja be a forradalmat, párjaként Andy Vajna hasonló témájú játékfilmjének. A kanadai rendezők szerint a két film jól kiegészíti egymást.

A Barbicanban londoni magyar írók 1956-tal kapcsolatos írásaiból, verseiből angol nyelvű estet tartottak. Részletek hangzottak el Tibor Fischer, George Szirtes, Gömöri György és Vizinczey István műveiből.

A magyar forradalom ötvenedik évfordulóján fogadást adott a brit parlament házelnöke, beszédet mondott a magyar országgyűlés elnökhelyettese, Mandur László is. Az angliai magyarság emlékező estjének Sir Bryan Cartledge történész, volt budapesti és moszkvai brit nagykövet lesz a dísz-szónoka.

Novemberben, a londoni St James's palotában, a félévszázados évforduló alkalmából, hangversennyel összekötött fogadást ad Károly herceg, a trónörökös, és hitvese Camilla cornwalli hercegnő. Meghívták az 1956 óta Angliában élő magyarok képviselőit is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×