eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Sólyom László az ellenzék mellé állt"

A magyar köztársasági elnök az ellenzék mellé állt, és a bizalmi kérdés felvetésével elérkezett alkotmányos jogkörének határára - állapította meg több német nyelvű lap a magyarországi önkormányzati választásokat értékelve.

A müncheni Süddeutsche Zeitung rámutatott arra, hogy az ellenzék választási győzelmének hatására (valójában azonban még a választási eredmények megismerése előtt - a szerk.) Sólyom László köztársasági elnök arra szólította fel az Országgyűlést, hogy vesse fel a bizalmi kérdést Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szemben.

A Die Welt Budapestről keltezett cikkében megállapítja, hogy az önkormányzati szavazás után már az államfő is az ellenzék pártjára állt, és élesen bírálta a hazugságokba bonyolódott miniszterelnököt. Ezzel a magatartással Sólyom László elérkezett alkotmányos jogkörének határára - jegyzi meg a Die Welt, hozzátéve: a vasárnapi választás egyértelműen kifejezi az ország hangulatát.

A Der Spiegel viszont azt hangsúlyozza, hogy Gyurcsány Ferenc előre menekül, mert bízik a bizalmi szavazás kedvező kimenetelében. A német hírmagazin megállapítja, hogy Magyarországon még sohasem tulajdonítottak helyi választásnak olyan nagy jelentőséget, mint ezúttal, amikor az ellenzék szerint a kormányt leszavazta a lakosság.

A Bécsben megjelenő Die Presse úgy véli, hogy az önkormányzati választáson elszenvedett vereség hatására a szocialisták és liberálisok még szorosabbra zárják soraikat a miniszterelnök mögött, és így Gyurcsány Ferenc győztesként kerül ki a péntekre tervezett bizalmi szavazásból. A Der Standard viszont feltételezi, hogy hosszú távon az ellenzék húz hasznot a kormánypártok választási vereségéből.

A svájci Neue Zürcher Zeitung is kommentárban foglalkozik a témával, és megállapítja: a kormányválság előtt semleges álláspontot képviselő Sólyom László köztársasági elnök az önkormányzati választást követően az ellenzék mellé állt, és burkolt formában a bizalom megvonását ajánlotta az Országgyűlésnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×