eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Antiszemita hullámot váltott ki a libanoni háború Nagy-Britanniában

Rég nem tapasztalt mértékben emelkedik a brit zsidó közösség elleni fizikai támadások és fenyegetések száma a Libanonban végrehajtott izraeli hadműveletek óta - írta a szombati The Times.

A 300 ezres brit zsidóság védelmére alakult polgárőr szervezet, a Community Security Trust egyik vezetője a londoni napilapnak azt mondta: júliusban 92 incidensről érkezett hozzájuk bejelentés. Mark Gardner szerint ez a harmadik legmagasabb havi adat azóta, hogy 1984-ben elkezdték az ilyen támadások regisztrálását.

A bejelentett antiszemita incidensek száma 2000-ben például havonta 10-30 között mozgott.

Az illetékes szerint a támadók a brit társadalom teljes spektrumát képviselik. "Középosztálybeli nők" ugyanúgy szidalmazzák a zsidókat az utcán, mint  "munkásosztálybeli férfiak, minden bőrszínből és háttérből". Klasszikus neonáci kopaszokkal alig találkozni, a muszlimok viszont Mark Gardner szerint "felülreprezentáltak".

Gardner elmondta: a zsidó közösség vezetőinek küldött gyűlölködő levelek szerzői az egyszerű zsidó embereket teszik felelőssé a libanoni civil áldozatokért. Ezekben a levelekben "utalások történnek a holokausztra is ... azzal, hogy Hitlernek az összes zsidót ki kellett volna irtania" - tette hozzá.

A védelmi szervezet illetékese szerint a támadások számának növekedése tükrözi az Izraellel és a zsidókkal szembeni ellenségesség erősödését a médiában és a társadalom egészében.
A The Times szerint jövő csütörtökön lát napvilágot egy összpárti parlamenti vizsgálati jelentés. Ennek megállapításai között szerepel, hogy Nagy-Britanniában "járványszerűvé vált" az antiszemita erőszak. A jelentés sürgős fellépésre fogja felszólítani a kormányt, a rendőrséget és az oktatási intézményeket.

Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×