eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kofi Annan ma Izraelben tárgyal

Ma Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel tárgyal Kofi Annan ENSZ-főtitkár, aki Libanonból érkezett egynapos villámlátogatásra a zsidó államba.

Kofi Annan közel keleti útjának célja a két hete érvényben lévő tűzszünet megerősítése. Libanonban, ahol Hezbollah aktivisták kifütyülték, sürgette, hogy a szervezet engedje szabadon az általa elrabolt két izraeli katonát.

Nagyon gyorsan meg kell oldani az elrabolt katonák ügyét és, persze, foglalkozni kell az Izraelben fogva tartottakkal is - mondta, majd a diplomáciában keménynek számító szavakkal sürgette Izraelt, hogy oldja fel Libanon tengeri- és légi blokádját.

A szomszédos Izraelbe helikopterrel érkező Kofi Annan nem sokkal később találkozott az izraeli védelmi miniszterrel, aki azt mondta, országa szeretné feloldani a blokádot.

Amir Peretz ugyanakkor nem mondta el, hogy ezt milyen feltételekkel tennék meg. Az izraeliek azonban már korábban jelezték: attól tartanak, hogy a Hezbollah ismét fegyverekhez jut.

Annan ma találkozik Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel, akit otthon egyre jobban bírálnak a libanoni offenzíva módja miatt.

A kritikus hangot megütők - köztük sok tartalékos szerint - ugyanis szervezetlen volt az izraeli oldalon többségében katonák életét követelő háború.

Tudósítók megjegyzik, hogy Izraelben általában bizalmatlanul tekintenek az ENSZ-re, de most a világszervezet segíthet az ország északi területeinek biztosításában.

Annan körútja során Iránban és Szíriában is folytat tárgyalásokat.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×