eur:
394.73
usd:
370.57
bux:
65346.42
2024. április 19. péntek Emma

Egy nem létező ország elnöke adta át a serleget

A Forma-1-es Török Nagydíjon egy hivatalosan nem létező ország köztársasági elnöke adta át a győztesnek járó trófeát. A csupán Törökország által elismert Észak-Ciprus első emberét titokban csempészték a díjátadóra.

A Motorsport Világtanácsa vizsgálatot indított a Török Nagydíj szervezői ellen, akik szándékosan elhallgatták a díjátadók nevét. Az eredményhirdetésen a - csak Törökország által elismert - Észak-Ciprusi Török Köztársaság elnöke, Mehmet Ali Talat adta át a díjat a győztes Felipe Massának.

Ciprus elismert kormánya panaszt emelt, mondván: a rendezvényt politikai célokra használták fel.

"Az FIA alapvető szerepe a politikai semlegesség. Ennek megsértése elfogadhatatlan." - közölte kedden a Nemzetközi Automobil Szövetség.

Valakinek tetszett a dolog

A politikusok tovább rontottak a helyzeten. "Ciprus számunkra fontos nemzeti ügy, a Formula-1 pedig remek lehetőség volt." - nyilatkozta Murat Yalcintas török politikus az Anatolia News című lapnak.

Az FIA komolyan veszi az ügyet, amelynek következményeként Törökország elveszítheti Formula-1-es futamát.

Ciprus 1974-ben szakadt ketté, egy görög szervezet államcsínye után a török hadsereg megszállta a sziget északi harmadát. A törökök 1983-ban kiáltották ki saját államukat, ezt azonban kizárólag Törökország ismeri el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×