eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az unió adatbázist hozna létre rólunk

Az amerikaihoz hasonló szigorú adatszolgáltatásra épülne az Európai Unió új légi biztonsági rendszere. Az Európai Bizottság bel- és igazságügyi biztosa azt tervezi, hogy a tagállamok hatóságai minden utasnak megkapják a nevét, lakcímét, e-mail címét, bankkártyaszámát és utazási tervét.

Franco Frattini szóvivője ezt az InfoRádióban nem erősítette meg, de mint mondta, igyekeznek betartani minden adatvédelmi előírást. Frisco Roscam Abbing közölte: év végére konkretizálják a javaslatukat.

- Pontosan még nem tudjuk, mely adatokra fog kiterjedni, év végére konkretizálódhat, hogy a néven kívül milyen adatokra vonatkozik még a tervezet. Franco Frattini annyit azonban leszögezett, hogy olyan adatokat nem kérnek, amelyek valakit sérthetnek, vagy érzékeny pont lehet. Tehát vallásra, egészségi állapotra, vagy az illető kultúrájából eredő étkezési szokásokra nem kíváncsiak. A megadandó adatok szinte kivétel nélkül olyan adatok, amelyeket az utas már az utazási irodában előzőleg megadott.

- Ön szerint valóban megállíthatja, vagy lassíthatja ez a terrorizmus terjedését?

- Ezeknek az adatoknak a használata nagyon hasznos, de természetesen nem állítja meg a terrorizmust. Egyébként a terrorizmushoz hozzá kell szoknunk, és fel kell készülnünk az elkövetkező években. Az adatbázis viszont olyan elem, amelyet mindenképpen alkalmaznunk kell, mert fontos lehet, és amíg garantáljuk, hogy az adatokat csak a terrorizmus elleni harcban használjuk fel, és tiszteletben tartjuk az alapjogokat, addig nem hiszen, hogy ez problémákat vethet fel.

- Adatvédők azonban máris tiltakoznak. Nem gondolja, hogy ha akár egy adattal többet kérnek, azért azonnal tiltakozni fognak az adatvédelmi jogokat féltők?

- Nem. Az Egyesült Államok és az Európai Unió között most is van egy ilyen megállapodás az adatok egymás közötti cseréjéről, és arról az Európai Bizottság is azt mondta, hogy megfelelő, mert tiszteletben tartja az alapjogokat. De mint mondtam, a tervezet még nincs kész. Az év végéig valószínűleg elkészül, és addig még van időnk arra, hogy az amerikai adatcsere-megállapodáshoz hasonló rendszert dolgozzunk ki. Nem látunk ellentmondást az adatvédelem és a jogbiztonság között.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×