eur:
393.52
usd:
367.85
bux:
66250.07
2024. április 24. szerda György

A volt külügyminiszter-helyettes adta ki a CIA-ügynököt

Richard Armitage volt amerikai külügyminiszter-helyettes elismerte, hogy ő volt az, aki 2003-ban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik fedett ügynökét leleplező információt szivárogtatott ki egy újságírónak - közölte a The New York Times.

Valerie Plame CIA-ügynök kilétének felfedése hatalmas politikai vihart kavart Washingtonban.

A legkülönbözőbb találgatások láttak napvilágot, az ügyben kinevezett különleges ügyész a Fehér Ház több tisztviselője ellen indított eljárást.

A legelfogadhatóbbnak tekintett sajtómagyarázatok szerint fehér házi források bosszúból szivárogtatták ki az ügynök nevét.

Valerie Plame egy volt diplomata, Joseph Wilson felesége. Wilson 2003 nyarán egy újságcikkben azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy az iraki háború igazolása érdekében hírszerzési értesüléseket manipulált.

Cáfolta Bush elnöknek azt az állítását, hogy Szaddám Huszein rezsimje uránércet akart volna vásárolni Nigertől atomfegyverkezési programjához.

A Bush-kormány vezető tisztviselői állítólag ezért álltak bosszút, a családi CIA-kapcsolat kiszivárogtatásával hiteltelenné téve Wilson álláspontját.

Mint a The New York Timesban olvasható, Richard Armitage egyelőre nem kíván a nyilvánosság elé lépni, ügyvédei útján közölte: ő volt az elsődleges kiszivárogtató, ő adta ki Robert Novak újságírónak az értesülést, hogy az iraki háborút ellenző Wilson felesége a felderítő szervezet ügynöke.

A volt külügyminiszter-helyettes egy, az ügyről most megjelenő könyv szerzőjének azt mondta, utólag megbánta, hogy a kelleténél többet mondott az újságírónak.

A konzervatív The Wall Street Journal megjegyezte: Armitage szerepének napfényre kerülése arra világít rá, milyen képmutatás folyt évekig ebben az ügyben.

Armitage Colin Powell külügyminiszter helyettese volt 2001 és 2005 között, és nem az iraki háborút pártoló "héjaként", hanem ellenkezőleg, a mérsékelt külpolitikai vonal híveként volt ismert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×