eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

"A nemzetközi helyzet fokozódik"

Ján Kubis szlovák külügyminiszter szerint "a szélsőséges megnyilvánulásokkal párhuzamosan lejárató kampány folyik Szlovákia ellen", és ebben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is ludas. Az MKP visszautasította Kubis állítását.

"A szaporodó szélsőséges megnyilvánulásokkal párhuzamos kampány nemcsak az ország, hanem a szlovák kormány és a kormány mögött álló politikai erők ellen is irányul" - hangzott el a pozsonyi kormányülést követő sajtótájékoztatón.

A külügyminiszter úgy fogalmazott: "Nem tudom nem észrevenni, hogy konzultációi révén a kampányban és annak előkészítésében a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja is részt vesz. Azt hiszem, ez alapvető hiba."

A szlovák diplomácia vezetője ugyan nem tudja, ki lehet a kampány szervezője, de mint mondta, "azt az egyet tudom, hogy az MKP képviselői szinte naponta megfordulnak Budapesten, ahol különböző politikai erőkkel, de nemcsak a magyar parlamentben, hanem az egyéb, más parlamenti közgyűlésekben is tevékeny képviselőkkel tárgyalnak".

"Sajnos, a legteljesebb nyíltsággal beszélnek és egyfajta ultimátumok elé állítanak minket - noha nem tudom miért, nem tudom minek - mondván, ha egy héten, ha két héten belül nem reagálunk, akkor elkezdjük ezen kérdések nemzetközi színtérre vitelét. Én ezt egyszerűen nem értem, de feltételezem és látom a nyilvánvalóan eszkalációs törekvéseket, az internacionalizálás szándékát" - mondta a miniszter.

Kubis szerint Szlovákia nagyon határozott választ ad majd Budapest hétfői diplomáciai jegyzékére, amelyben megerősíti, hogy a szlovák kormány "nemcsak a deklaráció szintjén, hanem konkrétan is elítéli a szélsőséges megnyilvánulásokat".

A szlovák külügyminiszter jelezte: Pozsony a magyar szóbeli jegyzékre adandó válaszában "több magyar politikus kijelentésével kapcsolatosan kér majd tételes magyarázatot."

Meggyőződése - mondta -, hogy noha a magyar jogszabályok nem rendelnek büntetni bizonyos szélsőséges jelenségeket, "szélsőség még akkor is csak egy van, függetlenül attól, hogy a stadionok lelátóin megnyilvánuló ordibálásnak vagy a történelmi Magyarországot ábrázoló térképek alatt elhangzó irredenta követeléseknek álcáztatik."

A szerdai pozsonyi kormányülésről szóló médiabeszámolók szerint Robert Fico kabinetje "komoly vitát folytatott a szélsőséges magatartás különféle megnyilvánulásairól," a miniszterelnök pedig nagyra értékelte a szlovák rendőrség határozott fellépését.

"Minden polgár, aki a Szlovák Köztársaság területén él, - legyen az bármilyen nemzetiségű, legyen a bőre színe bármilyen, vagy különbözzék másoktól bármiben is - okkal formálhat jogot a saját biztonságára, mert jogosult a saját másságának méltányolására" - jelentette ki újságírók előtt Robert Fico.

Bugár: Kubis csődöt mondott

"A külügyminiszter, mint karrierdiplomata, ezúttal csődöt mondott. Áldásos lenne, ha állításait bizonyítani is tudná" - reagált az elhangzottakra Bugár Béla, az MKP elnöke.

"Ha itt valaki lejárat, akkor azt a kormány és maga Ján Kubis külügyminiszter teszi. Talán csak nem azt feltételezi rólunk, hogy mi magyarok szervezzük a magyarveréseket, hogy nekünk áll szándékunkban megfélemlíteni Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgárait? Ha a kormány következetes lenne és megfelelő keménykezűségre szánná el magát, akkor az eddig történtek nem történtek volna meg" - tette hozzá.

Csáky Pál, a szlovákiai magyar politikai erő alelnöke is visszautasította a külügyi vezető kijelentését.

A szlovák kormány volt miniszterelnök-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a kabinet ellenségképet keres, ahelyett, hogy saját háza táján tenne rendet.

Csáky Pál hangsúlyozta: csütörtökön tárgyalnak a szlovákiai politikai erők a Magyar Koalíció Pártja által kidolgozott, a nemzetellenes megnyilvánulásokat határozottan elutasító dokumentumról.

Úgy vélte: határozott figyelmeztetés lenne a szélsőséges erőknek, ha valamennyi párt aláírná a nyilatkozatot.

Az elnököt aggasztják a "túlzott bírálatok"

Aggodalmát hangoztatta Ivan Gasparovic szlovák elnök a nemzeti türelmetlenség szaporodó szlovákiai megnyilvánulásai miatt, ugyanakkor helytelenítette, hogy országát ezzel kapcsolatban "túlzott bírálatok" érjék.

Gasparovic a szeptember 1-jére eső alkotmány napja alkalmából Pozsonyban nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozta, hogy Szlovákiát nem szabad túlzottan bírálni az említett jelenségek miatt.

Megjegyezte: államfőként mindig is hangsúlyozza, külföldi kollégáihoz - "köztük természetesen a magyar elnökhöz" - hasonlóan, hogy Szlovákia ragaszkodik a demokratikus elvekhez, a jogállamisághoz, valamint azon kötelezettségeihez, amelyek a nemzetközi szervezetekben való tagságából fakadnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×