eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szlovák fogadkozás az etnikai atrocitások ügyében

Pozsony a lehető leghatározottabban fellép a magyarok elleni atrocitások ügyében - jelentette ki Szlovákia budapesti nagykövete. Juraj Migas a közszolgálati televízió Az Este című műsorában ugyanakkor arra szólította fel a magyar kormányt, hogy lépjen fel minden szlovákellenes megnyilvánulás ellen.

A szlovák diplomata azt javasolta, hogy a két ország külügyminisztériuma közös nyilatkozatban fejezze ki tiltakozását az emberi jogokat sértő megnyilvánulások ellen.

Korábban a külügyi tárca szakállamtitkára azt mondta: Budapest elvárja Pozsonytól, hogy ítélje el a magyar kisebbségre nézve sértő megnyilvánulásokat. Szőke László úgy vélte: ennek elmaradását a szélsőségesek politikai támogatásként értelmezhetik.

A szakállamtitkár közölte: a magyar kormány nagyra értékelte, hogy a szlovák miniszterelnök vasárnapi besztercebányai beszédében kitért a magyar diáklány elleni nyitrai incidensre, ugyanakkor továbbra is arra kérte Robert Ficót, hogy egyértelműen ítélje el az ilyen eseteket.

Nyilatkozattervezetet készített az MKP

A Magyar Koalíció Pártja eljuttatta a szlovák parlament politikai erőinek azt a nyilatkozattervezetet, amelynek célja, hogy a kabinet egyértelműen ítélje el a magyarokat sértő megnyilvánulásokat. Ezt az MKP alelnöke közölte a közszolgálati televízió Az Este című műsorában.

Csáky Pál elmondta: a szlovák kormány képviselőit is nyugtalanítja a kialakult helyzet, ezt azonban szerinte ők maguk okozták azzal, hogy az elmúlt három hétben nem határolódtak el kellőképpen a magyarellenes atrocitásoktól és nem ítélték el azokat.

A bántalmazott szlovákiai magyarokra utalva hangsúlyozta: nem megengedhető, hogy bárkit hátrány érjen amiatt, mert alkotmányos jogait gyakorolva az anyanyelvén beszél.

A politikus közölte: ha a következő két hétben nem oldódik meg a helyzet, akkor az európai fórumokhoz fordul a Magyar Koalíció Pártja.

Kronológia

Pénteken Nyitrán vertek meg egy magyar nemzetiségű diáklányt, értékeit elvették, és rasszista szöveget írtak a blúzára.

Hétfőn számoltak be a szlovákiai médiumok arról, hogy szombaton a Galánta közelében fekvő Diószegen vertek meg egy magyar fiatalt. A sértett szerint azért verték meg, mert magyarul köszönt el barátnőjétől, az elkövetők azzal védekeznek, hogy kocsmai verekedés történt, amelynek nincs köze a sértett magyar nemzetiségéhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×