eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Iránról sem tudnak sokat az amerikai titkosszolgálatok

A washingtoni kongresszus bírálta az amerikai titkosszolgálatokat, amiért nem képesek megfelelő információkat szolgáltatni az Irán nukleáris programjával kapcsolatos döntések meghozatalához - írta a The Washington Post. Előzőleg egy londoni nemzetközi kutató intézet tanulmánya azt állapította meg, hogy Washington akaratán kívül erősíti az iráni vezetést.

A képviselőház titkosszolgálatokkal foglalkozó bizottsága keményen bírálat a CIA-t és más szolgálatokat.

A Washington Post megszerezte az erről szóló jelentést, amely szerint az érintett testületek alapvető értesüléseket nem tudnak beszerezni Irán atomprogramjáról, Teherán szándékairól vagy akár arról, milyen kapcsolatok fűzik Iránt terrorista csoportokhoz.

Nem tudják felmérni a mennyi tömegpusztító fegyverük van

A bizottsági bírálat szerint - amelyet egy republikánus képviselő készített - az amerikai titkosszolgálatok arról sem adnak elegendő információt a washingtoni döntéshozóknak, hogy Iránnak milyen vegyi és biológiai fegyverkészletei vannak.

Arról sem tudtak pontos értesülésekkel szolgálni, hogy Teherán milyen kapcsolatot tart fenn az al-Kaidával, vagy, hogy pontosan milyen szerepet játszott Teherán a dél-libanoni harcokban.

Az állásfoglalás egyebek között kifogásolja: a felderítés nem hangsúlyozta ki Irán szerepét a Hezbollah Izrael elleni támadásaiban, és túlbecsülte azt az időt, amelyre szüksége van Iránnak az atomfegyver előállításához.

Kétszer ne kövessék el ugyanazt a hibát!

A bizottság figyelmeztetett: nehogy ugyanabba a hibába essenek a felderítő szervek az iráni atomprogram kapcsán, mint az iraki háborút megelőzően, amikor képtelenek voltak megállapítani, hogy rendelkezett-e Bagdad tömegpusztító fegyverekkel.

A kongresszusi állásfoglalásban élesen bírált John Negroponte nemzeti hírszerzési igazgató ígéretet tett: lépéseket tesznek a bizottság javaslatai alapján, vagyis abban az irányban, hogy javítsák az információgyűjtést és -elemzést Irán viszonylatában.

Washington akaratán kívül erősíti Teheránt

Egy csütörtökön kiadott tanulmány szerint Washington regionális háborúi - Afganisztánban is Irakban - az Iráni rezsimet erősítették.

A londoni székhelyű külpolitikai kutatóintézet, a Chatham House szerint a beavatkozásokkal eltűntek Irán regionális ellenfelei, és ezzel erősödött befolyása, különösen a korábban vele ellenséges Irakban.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×