INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Iránról sem tudnak sokat az amerikai titkosszolgálatok

InfoRádió / MTI
A washingtoni kongresszus bírálta az amerikai titkosszolgálatokat, amiért nem képesek megfelelő információkat szolgáltatni az Irán nukleáris programjával kapcsolatos döntések meghozatalához - írta a The Washington Post. Előzőleg egy londoni nemzetközi kutató intézet tanulmánya azt állapította meg, hogy Washington akaratán kívül erősíti az iráni vezetést.

A képviselőház titkosszolgálatokkal foglalkozó bizottsága keményen bírálat a CIA-t és más szolgálatokat.

A Washington Post megszerezte az erről szóló jelentést, amely szerint az érintett testületek alapvető értesüléseket nem tudnak beszerezni Irán atomprogramjáról, Teherán szándékairól vagy akár arról, milyen kapcsolatok fűzik Iránt terrorista csoportokhoz.

Nem tudják felmérni a mennyi tömegpusztító fegyverük van

A bizottsági bírálat szerint - amelyet egy republikánus képviselő készített - az amerikai titkosszolgálatok arról sem adnak elegendő információt a washingtoni döntéshozóknak, hogy Iránnak milyen vegyi és biológiai fegyverkészletei vannak.

Arról sem tudtak pontos értesülésekkel szolgálni, hogy Teherán milyen kapcsolatot tart fenn az al-Kaidával, vagy, hogy pontosan milyen szerepet játszott Teherán a dél-libanoni harcokban.

Az állásfoglalás egyebek között kifogásolja: a felderítés nem hangsúlyozta ki Irán szerepét a Hezbollah Izrael elleni támadásaiban, és túlbecsülte azt az időt, amelyre szüksége van Iránnak az atomfegyver előállításához.

Kétszer ne kövessék el ugyanazt a hibát!

A bizottság figyelmeztetett: nehogy ugyanabba a hibába essenek a felderítő szervek az iráni atomprogram kapcsán, mint az iraki háborút megelőzően, amikor képtelenek voltak megállapítani, hogy rendelkezett-e Bagdad tömegpusztító fegyverekkel.

A kongresszusi állásfoglalásban élesen bírált John Negroponte nemzeti hírszerzési igazgató ígéretet tett: lépéseket tesznek a bizottság javaslatai alapján, vagyis abban az irányban, hogy javítsák az információgyűjtést és -elemzést Irán viszonylatában.

Washington akaratán kívül erősíti Teheránt

Egy csütörtökön kiadott tanulmány szerint Washington regionális háborúi - Afganisztánban is Irakban - az Iráni rezsimet erősítették.

A londoni székhelyű külpolitikai kutatóintézet, a Chatham House szerint a beavatkozásokkal eltűntek Irán regionális ellenfelei, és ezzel erősödött befolyása, különösen a korábban vele ellenséges Irakban.

A címlapról ajánljuk