INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A hollandok és a németek beavatkoznak Kongóban

Infostart / InfoRádió
Az EU 400 holland és német katonáját küldték a Kongói Demokratikus Köztársaságba, ahol a múlt havi választások miatt erőszakos összecsapások robbantak ki és legkevesebb öt ember meghalt.

Az októberben tervezett második elnökválasztási forduló két jelöltjének hívei harmadik napja támadják egymást.

A főváros Kinshasa, a főváros utcái üresek, az üzletek zárva tartanak. A rendfenntartásban már most segédkeznek az Uniós spanyol nemzetiségű katonái és az ENSZ békefenntartói.

Menekülő nagykövetek

Hétfőn 14 ország nagykövetét kellett kimentenie a nemzetközi erőknek az egyik jelölt, Jean-Pierre Bemba elnök rezidenciájáról, miután jelentések szerint Joseph Kabila elnök emberei támadást intéztek az épület ellen.

A nagykövetek a két fő rivális jelölt tábora között próbáltak közvetíteni.

A feszültség vasárnap, az előzetes választási eredmények közzététele előtt csapott át erőszakba. Az adatok szerint Kabila a voksok 45%-át kapta, míg Bemba 20%-ot.

Pontot tehettek volna a véres polgárháború végére

Az ország törvényei szerint ha egy jelölt eléri az ötven százalékot, megnyeri a választást és nem kell második fordulót tartani. Kabila vasárnap már győztesnek nyilvánította magát, ellenfelei viszont választási csalással vádolták.

Kabila elnök kihívója egy volt lázadó parancsnok, aki saját fegyveres őrséget tart fenn.

A hétvégi választás volt az első demokratikus voksolás az országban az 1960-ban kikiáltott függetlenség, és a többmillió áldozatot követelő, öt éven át zajló háború után, amelybe más, szomszédos államok is beavatkoztak.

A címlapról ajánljuk