eur:
393.84
usd:
368.6
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Külpolitikai dokumentumokat szivárogtatnak ki az EU-tagok?

Uniós külpolitikai dokumentumok kiszivárogtatásával vádolt uniós tagállamokat Erkki Tuomioja, az EU soros elnökségét ellátó Finnország külügyminisztere egy kedden megjelent cikkében.

"Régóta tudott, hogy minden EU-s dokumentum, ami a Közel-Kelettel foglalkozik, alig egy órával azután, hogy a tagállamok megkapták, már ismert Tel-Avivban is és valószínűleg Washingtonban és Moszkvában is" - írta a finn miniszter a Hufvudstadsbladet finn napilapban.

Ez arra bátorítja a tagállamokat, hogy az EU intézményes döntéshozatali eljárását megkerülve politizáljanak. Ez problematikus az egész unió számára, de különösen káros a kis országoknak - vélekedett Erkki Tuomioja.

Bírálta a tagállamokat azért is, mert uniós együttműködésüket alárendelik a nemzeti érdeknek, vagy legalábbis ezt a benyomást keltik a sajtóban.

"Nagy jelentőséggel bírna az uniós szellemre, az EU szavahihetőségre és hatékonyságára nézve, ha a miniszterek közös célok (...) érzésével érkeznének az uniós találkozókra, és nem elsődlegesen azért, hogy belpolitikai hasznú nyereséggel térjenek haza" - fogalmazott.

A média pedig eltúlozza az unión belüli nézetkülönbségeket a finn miniszter szerint. Például számos sajtóhírrel ellentétben az EU-nak van közös álláspontja arról, hogyan reagáljon a közel-keleti erőszakra - írta cikkében Tuomioja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×