eur:
393.86
usd:
368.52
bux:
66297.36
2024. április 24. szerda György

Kitüntetéssel vonult nyugdíjba a kínzások szakértője

Amerikai lapinformáció szerint az egyik legmagasabb katonai kitüntetéssel vonult nyugállományba a kubai Guantánamoi fogolytáborban és az iraki Abu Graib börtönben elkövetett fogolykínzások fő felelőse. A Washington Post szerint Geoffrey Miller tábornoknak a kiváló szolgálatért érdemérmet adományozták.

A lap szerint a tábornok vezette be a kutyák alkalmazását a foglyok kihallgatás előtti megkínzásakor, és ezzel Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter is egyetértett.

Geoffrey Miller a vádak miatt már februárban kérte nyugdíjazását. Az amerikai szenátus azzal a feltétellel engedélyezte a tábornok távozását, hogy a jövőben is együttműködik a fogolykínzásokkal foglalkozó vizsgálatokban.

Kongresszusi források szerint az amerikai képviselők jó része nem tartja kielégítőnek az eddigi vizsgálatokat és hitelt érdemlőnek Geoffrey Miller vallomásait.

Richard Cody helyettes vezérkari főnök a kitüntetés átadása utáni ünnepségen közölte: áttekintette a jelentéseket, és megfelelőnek tartotta a vizsgálatok lefolytatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

Antigua és Barbuda, egy a világ jelentős részén alig ismert karibi turistaparadicsom, amely most mégis a globális geopolitikai vetélkedés egyik középpontjába kerülhet. A régió évszázadokon át megkérdőjelezhetetlenül az Egyesült Államok befolyási övezetébe tartozott, ám Kína megjelenése megváltoztatta az erőviszonyokat. Peking tevékenysége még nem lépte át a vörös vonalat Washingtonnál, de egyre többen gyanakodnak arra, hogy a keleti nagyhatalom egyáltalán nem csak a gazdasági súlyát akarja növelni Amerika közvetlen szomszédságában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×