eur:
393.16
usd:
363.47
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Rice a legnagyobb körültekintést várja el Izraeltől

Megfelelő feltételek megteremtésével esélyt lát egy mielőbbi tűzszünet megkötésére Izrael és a libanoni Hezbollah között a brit kormányfő. Tony Blair erről az egyesült államokbeli látogatásán beszélt a BBC-nek. Közben Izrael a Gázai övezetet és a szír határ melletti területet bombázta. Az áldozatok fele civil.

A brit miniszterelnök úgy vélte: a megállapodásnak tartalmaznia kell a dél-libanoni helyzet rendezését a nemzetközi erők bevonásával és Izrael biztonságának szavatolását is.

A kormányfő hangsúlyozta: a tűzszünet csak akkor jöhet létre, ha azt mindkét fél maradéktalanul betartja.

Korábban Tony Blair és George Bush is azt hangsúlyozta: nem feltétlenül azonnali tűzszünetre, hanem a tartós béke megteremtésére van szükség.

Olmert nemzetközi erőket kér

Az izraeli kormányfő csak a biztonságot szavatoló nemzetközi erők megérkezése után lát lehetőséget a tűzszünet megkötésére a libanoni Hezbollah-hal.

Ehud Olmert úgy fogalmazott: a zsidó államnak el kell érnie Libanonban hadicélját, és olyan különleges megállapodást kell kötnie, amely végleg megakadályozza a síita szervezet támadásait.

Szombaton az amerikai külügyminiszter Ehud Olmerttel tárgyalt Jeruzsálemben, de akkor még nem volt szó tűzszünetről.

Libanon csak azonnali tűzszünetről tárgyal

Közben Fuád Szinjóra libanoni kormányfő azt mondta: az egyre több civil áldozatot követelő izraeli támadások miatt már csak az azonnali tűzszünetről hajlandó tárgyalni az amerikai külügyminiszterrel.

Condolezza Rice az eredeti tervek szerint Izraelből Bejrútba utazott volna, de a miniszterelnök nyilatkozata után lemondta az egyeztetést.

Rice is tűzszünetet sürgetett

Az amerikai külügyminiszter is tűzszünetet sürgetett Kana dél-libanoni falu bombázása után.

Rice megjegyezte, hogy mélységesen elszomorította az 51 halálos áldozattal járó légi támadás, és felszólította Izraelt: a "legnagyobb körültekintéssel járjon el", hogy elkerülje Libanonban a további civil áldozatokat.

Izrael "kicentizte" Szíriát

Az izraeli-szíriai határvidéket támadta szombaton este az izraeli légierő - közölték libanoni biztonsági források. A masznai határátkelőnél, alig egy kilométerre Szíria területétől három rakétalövedék csapódott be.

A támadásnak az első jelentések szerint egy sebesültje van, a Damaszkuszt Bejrúttal összekötő országút járhatatlanná vált.

Az izraeli hadsereg közölte: a támadással azt akarja megakadályozni, hogy Szíriából fegyvert szállítsanak a dél-libanoni Hezbollah síita szervezetnek.

Izrael katonai szóvivője hangsúlyozta: a légicsapások nem Szíria ellen irányultak.

A támadást nem sokkal azután hajtották végre, hogy kiderült: a Hezbollah egyik, észak-izrael területére kilőtt rakétáját Szíriában gyártották.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Muhari Eszter: megmutathattam a magyaroknak és a világnak is, hogy mit tudok

Szeretnék kicsit megnyugodni és ismerkedni a ténnyel, hogy van egy olimpiai bronzérmem, ami még mindig egy kicsit hihetetlen – mondta az InforRádióban a 21 éves párbajtőrvívó, Muhari Eszter, aki az előzetes esélyeknél lényegesen jobban szerepelt, és bronzérmével a magyar küldöttség első érmét szerezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

A Nasdaq vezetésével emelkedik Amerika

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×