eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tombol az utcai erőszak Sao Paulóban

Utasnak "álcázott" rendőrök járőröznek a brazil nagyváros, Sao Paulo buszain, hogy visszaszorítsák az új erőszakhullámot.

Kedd óta a bandák 68 autóbuszt gyújtottak fel, és több tucatnyi támadást követtek el a biztonsági erők, középületek és bankok ellen. Az akciókban legalább hat ember életét vesztette.

Hasonló támadásokat követtek el a város környékén található kisebb településeken is.

Csütörtökön, az erőszakhullám második éjszakája után, sok busztársaság nem indította el járatait, mindössze a járművek 15 százaléka közlekedett.

A buszjáratok kimaradása miatt nagy tömeg gyűlt össze a metró- és vasútállomásokon, az utakon pedig hosszú sorokban álltak a dugókba szorult autók.

A város polgármestere figyelmeztette a bandákat: a rendőrök bármilyen szükséges eszközt igénybe vesznek ahhoz, hogy megfékezzék az erőszakhullámot.

Már volt egy hasonló erőszakhullám

Két hónappal ezelőtt egy támadássorozatban és az arra adott válaszban 170 ember halt meg, közülük 79-et rendőrök lőttek agyon.

A gyilkosságokat a Főváros Első Parancsnoksága (PCC) nevű banda emberei követték el.

Az öldöklés azt követően indult, hogy a hatóságok szigorúan őrzött börtönökbe vitték át a a PCC 700 tagját.

A bűnszövetkezet szabadlábon lévő tagjai ezután léptek akcióba. Nem csak rendőrőrsöket támadtak meg, de szabadnapjukat töltő rendőröket is megöltek. Az egyiket például akkor lőtték agyon, amikor a feleségével vacsorázott.

Közben több börtönben is lázadás tört ki és a rabok a becslések szerint 200 embert túszul ejtettek, bár egy részük a hatóságok szerint családtag, aki úgymond szolidaritásból maradt velük.

Érdekképviseleti szervből erőszakszervezet

A PCC a kilencvenes évek eleje óta működik. Először a rabok egyfajta érdekképviseleti szerveként működött, de később támadásokat szervezett a börtönökben és azok falain kívül is. Így akart nyomást gyakorolni a hatóságokra, hogy javítson a foglyok helyzetén.

A PCC-vezetők - becsempészett mobiltelefonjaik segítségével - a börtönből tudják irányítani a banda tagjait más börtönökben és kint az utcán is. A csoport a rendőrség szerint csak az idén már több tucat börtönlázadást szervezett.

Nem csak a rendőrség és bűnözők szembenállásáról van szó azonban. Brazíliában gyakran fordulnak elő rendőri túlkapások és olyan esetek is, amikor ártatlan polgárok lesznek a rendőrök áldozatai.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×