INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Õrizetbe vették Tony Blair pénzgyűjtőjét

InfoRádió / MTI

A brit rendőrség őrizetbe vette Michael Levyt, a Munkáspárt legfontosabb kampánypénz-felhajtó személyiségét, ezzel a hetek óta folyó rendőrségi vizsgálat Tony Blair kormányfő közvetlen közelébe ért.

Michael Levy a hatvanas években a brit pop egyik vezető menedzsere volt, jelenleg a Munkáspárt fő pénzgyűjtő személyisége az üzleti világban.

A főrend feladata a pártadományok és -hitelek megszervezése, és a támogatókkal való kapcsolattartás. Emellett Tony Blair félhivatalos közel-keleti megbízottjaként és közvetítőjeként is tevékenykedik.

Az 1997-ben, jórészt korrupcióellenes programmal hatalomra került Munkáspárt a brit sajtó leleplező riportjai szerint a tavalyi választási kampány előtt bejelentés nélkül 14 millió font (5,6 milliárd forint) kölcsönt vett fel vagyonos adományozóktól.

Ez még nem törvénybe ütköző, a kampányt hitellel támogatók közül azonban többeket a kormány nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt, az állami kiváltságok pénzért történő osztogatása pedig törvényellenes.

A titkos hitelek ügyében kínosan érintett üzletemberek közül a botrány kirobbanása után többen azonnali törlesztéssel visszakövetelték pénzüket.

Küszöbön Blair bukása?

Nagy-Britanniában a politikai pártok nem részesülnek állami támogatásban; a pártok finanszírozása döntően adományokból történik, elvileg szigorú átláthatósági szabályok alapján.

Londoni sajtókommentárok szerint Lord Levy őrizetbe vétele súlyos csapás a Blair-kormányra, az ügy Tony Blair eddigi legsúlyosabb politikai botrányává dagadhat, és előrevetítheti a kormányfő politikai pályafutásának végét.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018