INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Minden ötödik csirke szalmonellás

Infostart / InfoRádió
Az európai csirkeállománynak átlagosan az ötöde fertőzött szalmonellával - állítja az Európai Élelmiszer Hivatal (EFSA)előzetes jelentése. Felmérésük szerint a legrosszabb a helyzet Csehországban, ahol a vizsgált állomány 62,5 százaléka fertőzött. Magyarországon a csirkék harmada fertőzött.

A legjobb helyzetet a szakemberek Finnországban találták, ahol a Salmonella enteritidis-szel vagy Salmonella typhimuriummal fertőzött állatok aránya mindössze 0,4 százalék.

Dánia 1,2 százalékkal a második, Hollandia pedig 7,9 százalékkal a harmadik legkevésbbé fertőzött ország Európában.

Magas a csirkék szalmonella fertőzöttsége még Lengyelországban (55,9 százalék) és Spanyolországban (51,6 százalék).

Az adatok nyilvánosságra kerülése Spanyolországban komoly tiltakozást váltott ki: az agrártárca szerint az adatok elavultak. Úgy vélik: a felmérés óta sokat javult a helyzet.

A hivatal szakértői 2004 októbere és 2005 szeptembere között vizsgálódtak 5000 európai baromfitelepen. Végső jelentésüket várhatóan októberben adják ki.

Az előzetes jelentés szerzői megjegyzik, hogy a szalmonellás emberi megbetegedéseket leggyakrabban a Salmonella enteritidis és a Salmonella typhimurium okozzák.

A megbetegedések forrása többnyire a tojás. Az, hogy egy fertőzött tyúk tojásainak mekkora százaléka lesz szalmonellás, változó, számos tanulmány szerint azonban ez az arány 3 százalék alatt van.

A címlapról ajánljuk