eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Minden ötödik csirke szalmonellás

Az európai csirkeállománynak átlagosan az ötöde fertőzött szalmonellával - állítja az Európai Élelmiszer Hivatal (EFSA)előzetes jelentése. Felmérésük szerint a legrosszabb a helyzet Csehországban, ahol a vizsgált állomány 62,5 százaléka fertőzött. Magyarországon a csirkék harmada fertőzött.

A legjobb helyzetet a szakemberek Finnországban találták, ahol a Salmonella enteritidis-szel vagy Salmonella typhimuriummal fertőzött állatok aránya mindössze 0,4 százalék.

Dánia 1,2 százalékkal a második, Hollandia pedig 7,9 százalékkal a harmadik legkevésbbé fertőzött ország Európában.

Magas a csirkék szalmonella fertőzöttsége még Lengyelországban (55,9 százalék) és Spanyolországban (51,6 százalék).

Az adatok nyilvánosságra kerülése Spanyolországban komoly tiltakozást váltott ki: az agrártárca szerint az adatok elavultak. Úgy vélik: a felmérés óta sokat javult a helyzet.

A hivatal szakértői 2004 októbere és 2005 szeptembere között vizsgálódtak 5000 európai baromfitelepen. Végső jelentésüket várhatóan októberben adják ki.

Az előzetes jelentés szerzői megjegyzik, hogy a szalmonellás emberi megbetegedéseket leggyakrabban a Salmonella enteritidis és a Salmonella typhimurium okozzák.

A megbetegedések forrása többnyire a tojás. Az, hogy egy fertőzött tyúk tojásainak mekkora százaléka lesz szalmonellás, változó, számos tanulmány szerint azonban ez az arány 3 százalék alatt van.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×