eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyre több francia termeszt otthon marihuánát

A franciák a cannabis-származékok egyik legjelentősebb európai fogyasztói, annak ellenére, hogy hazájukban büntetik a marihuána és hasis szívást - derül ki abból a titkosszolgálati jelentésből, amelyet vasárnap ismertetett a Le Journal du Dimanche című párizsi újság.

Az Európai Unió 25 országából már csak hatban büntetik a füves cigaretta fogyasztását, köztük Franciaországban.

A cannabis-származékok francia kutató és tájékoztató kollektívája, a CIRC 1976. június. 18-án tette közzé először a Libération című napilap hasábjain a vadkenderfélék fogyasztásának legalizálását követelő kiáltványát. Harminc évvel később a szervezet megismételte felhívását.

Véleményük szerint Franciaországnak a kábítószer-fogyasztást szigorúan büntető politikája "dinamizálta a forgalmat, megsokszorozta a fogyasztók számát és gazdaggá tette a maffiákat".

Félmillió rendszeres fogyasztó

A hivatalos adatok is az aláírókat látszanak igazolni: a 63 millió lakosú országban tavaly 1,2 millióan fogyasztottak vadkenderféléket. Ebből félmillióan rendszeres fogyasztók, s Európában Franciaországban található a legtöbb kiskorú füvező.

A cannabis-származékok általában Marokkóból érkeznek Franciaországba, de egyre népszerűbb a házi termesztés. A cserépben nevelt kenderfélék a "grow shopoknak" nevezett üzletekből szerezhetőek be, amelyek száma a titkosszolgálatok szerint az elmúlt két évben majdnem megduplázódott Franciaországban, annak ellenére, hogy a legtöbb boltot gyorsan bezáratja a rendőrség.

A legtöbb házitermesztő tiszteletre méltó 30-as, 40-es

A legfőbb házi termesztők olyan 30-40 éves tiszteletreméltó, szociálisan integrálódott, burzsoá módon élő alternatív értelmiségiek, akik nem kívánnak a klasszikus terjesztőkkel külvárosi kapualjakban szóba állni, valamint a náluk is fiatalabb, 25-30 éves liberális környezetvédők, akik a kenderfélék fogyasztásának büntethetősége ellen harcolnak.

Gyakran ez utóbbiak nyitnak szabályosan adózó, könyvesboltnak vagy virágüzletnek álcázott kenderüzleteket, amelyek bevétele valójában nagyon szerény. Az eszközökkel (magok, szekrény, lámpa, föld) együtt az alapkészlet ára 300 euró, a jobb minőségű termék és felszerelés értékesítési összege viszont elérheti az 1500 eurót.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×