eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Győzött az ellenzék

Csehországban a végleges eredmények alapján az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt nyerte meg a hétvégi képviselőházi választást. A nemzeti statisztikai hivatal adatai alapján a párt a voksok 35,3, míg a Jirí Paroubek vezette, nyolc éve kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt a szavazatok 32,3 százalékát szerezte meg.

A parlament alsóházába rajtuk kívül a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt és a Zöldek Pártja jutott be.

A részvételi arány 64,47 százalék volt, ami jóval meghaladta az előző, 2002-es választáson regisztrált 58 százalékos arányt.

Václav Klaus cseh államfő már bejelentette, hogy hétfőn tárgyalásokat kezd a Polgári Demokratikus Párttal az új kormány megalakításáról.

Közben az eddig kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke bejelentette: megvizsgálják, hogy van-e lehetőségük jogi úton megtámadni az eredményt.

Jirí Paroubek kormányfő azt mondta: az ellenzék megsértette a törvényt, amikor a választás előtt négy nappal alaptalanul és bizonyítékok nélkül az alvilággal való együttmuködéssel vádolta meg a szociáldemokrata politikusokat.

Az államfő példátlannak és elfogadhatatlannak minősítette a szociáldemokrata kifogásokat.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×