INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Győzött az ellenzék

InfoRádió / MTI
Csehországban a végleges eredmények alapján az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt nyerte meg a hétvégi képviselőházi választást. A nemzeti statisztikai hivatal adatai alapján a párt a voksok 35,3, míg a Jirí Paroubek vezette, nyolc éve kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt a szavazatok 32,3 százalékát szerezte meg.

A parlament alsóházába rajtuk kívül a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt és a Zöldek Pártja jutott be.

A részvételi arány 64,47 százalék volt, ami jóval meghaladta az előző, 2002-es választáson regisztrált 58 százalékos arányt.

Václav Klaus cseh államfő már bejelentette, hogy hétfőn tárgyalásokat kezd a Polgári Demokratikus Párttal az új kormány megalakításáról.

Közben az eddig kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke bejelentette: megvizsgálják, hogy van-e lehetőségük jogi úton megtámadni az eredményt.

Jirí Paroubek kormányfő azt mondta: az ellenzék megsértette a törvényt, amikor a választás előtt négy nappal alaptalanul és bizonyítékok nélkül az alvilággal való együttmuködéssel vádolta meg a szociáldemokrata politikusokat.

Az államfő példátlannak és elfogadhatatlannak minősítette a szociáldemokrata kifogásokat.

A címlapról ajánljuk