INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A főpap szerint Irán nem alkuszik

InfoRádió / MTI
Irán a nagyhatalmak újabb indítványa ellenére sem adja fel nukleáris programját - közölte egy teheráni főpap azután, hogy csütörtökön Bécsben egyetértésre jutott az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország az Irán atomprogramja miatt kidolgozott javaslatcsomag ügyében.

Ahmad Hatami azt mondta: Irán minden árat hajlandó megfizetni azért, hogy megvédelmezze az atomenergia termelésére vonatkozó jogát.

A brit külügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy gazdasági ösztönzőket kínálnak az ázsiai országnak, ha lemond az urándúsítással összefüggő tevékenységéről.

Margaret Becket hozzátette: pozitív válasz esetén nem gyakorolnak nyomást Iránra az ENSZ Biztonsági Tanácsában, de ha Teherán elutasítja a kezdeményezést, akkor további intézkedésekre lesz szükség.

A brit külügyminiszter szólt arról is, hogy a javaslatcsomagot nem teszik közzé, hanem azonnal eljuttatják az iráni kormánynak.

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokon az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína valamint Németország külügyminisztere vett részt.

A címlapról ajánljuk