eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kocsikat temetett be a lezúduló szikla

Súlyos baleset történt az Alpokon átvezető egyik legfontosabb észak-déli útvonalon, a svájci Gotthard-hágón. Egy váratlanul lezúdult sziklatömeg maga alá temetett több gépkocsit. Két német autós életét vesztette, többen megsebesültek.

A sziklaomlás szerda reggel történt, a mélybe zúduló törmelék, valamint kőtömeg azóta is eltorlaszolja a Gotthard-alagút felé vezető utat. Emiatt lezárták az alagutat is az északra irányuló gépkocsiforgalom elöl. A rendőrség közlése szerint feltehetően a tartós esőzés miatt lazult meg az alsó talajréteg és ez okozta a földcsuszamlásból eredő sziklaomlást.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor nyitják meg ismét a közlekedés előtt az egyik legfontosabb észak-déli hágót, mert a svájci hatóságok előbb bizonyosságot akarnak nyerni, hogy a meredek sziklafalak között vezető útszakaszt nem fenyegeti-e további veszély.

A svájci autóklub egyelőre a San Bernardino-hágót ajánlja kitérőnek, egyben pedig reméli, hogy a közelgő pünkösdi ünnepek előtt még a hét vége előtt ismét átadhatják a forgalomnak a Gotthard-hágót is, mert különben óriási torlódásra lehet számítani az Alpeseken átvezető észak-déli közlekedésben.

Tavaly a húsvéti forgalomban okozott komoly fennakadást a Gotthard-hágóra zúduló kőtömeg. Akkor azonban senki sem sérült meg komolyabban.

Noha az útszakasz felett néhány éve különleges védőhálót húzott ki a svájci hadsereg, a nagyobb térfogatú sziklák nem egyszer a védőhálót is maguk alá temetve görögnek a négypályás útszakaszra.

A Gotthard-hágó menti helyszakasz földtani mozgását tavaly óta geológusok figyelik, azonban az ő együttműködésükkel sem zárhatók ki a maihoz hasonló súlyos balesetek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×