eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Múlóban az RMDSZ monopóliuma?

Romániában egyre több elemző látja úgy, hogy lejárt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség magyar szavazatok fölötti monopóliumának a kora. Szakértők szerint az új időszámítást Traian Basescu államfő indította azzal, hogy a múlt heti székelyudvarhelyi látogatásával legitimálta az RMDSZ Szász Jenő által vezetett ellenzékét.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem sokáig maradhat fenn a jelenlegi felállásában - állapította meg a bukaresti Cotidianul napilapban Smaranda Enache, a marosvásárhelyi Pro Európa Liga társelnöke.

A napilap két oldalas összeállítást szentel a romániai magyar közéletben bekövetkezett változásoknak, és Smaranda Enachet a romániai magyar politika egyik legavatottabb külső szemlélőjeként szólaltatta meg.

Az új időszámítás kezdetét attól számítja, hogy Traian Basescu államfő tíz nappal ezelőtt bukaresti rezidenciáján fogadta, majd a múlt hét csütörtökön a székelyudvarhelyi városházán is meglátogatta Szász Jenőt, az RMDSZ ellenzékét tömörítő Magyar Polgári Szövetség elnökét.

E két látogatással pedig tulajdonképpen legitimálta azt a magyar ellenzéket, amelyikkel az RMDSZ vezetése évek óta még csak szóba állni sem hajlandó - mondja a szakértő.

Markó: Basescu megosztásra játszik

A történések az RMDSZ hét végén tartott kisparlamentjének ülésére is hatottak. Itt Markó Béla RMDSZ-elnök és a képviselők egy része az államfő "oszd meg és uralkodj" elvén alapuló politikáját sérelmezte, de többen is az RMDSZ új alapokon álló újraszervezésének szükségességéről beszéltek.

A vitának két magyar napilap is vezércikket szentel. Az Új Magyar Szó cikkírója úgy véli, Traian Basescunak az a célja, hogy feláldozza a magyar érdekképviselet a román politikai paletta egyszínűsítésének oltárán.

A Krónika viszont arról ír, hogy az RMDSZ megújítását azokkal kellene kezdeni, akik az egység kizárólagosságát hirdetve elzárkóznak az erdélyi magyar-magyar párbeszédtől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×